18:58

17.03.2023

18:58

17.03.2023

RTKlive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borel saopštio je da je danas razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

On je u objavi na „Tviteru” napisao da je obavestio sekretara Blinkena o predstojećem sastanku dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, pošto ceni podršku SAD u naporima EU da olakša ovaj dijalog.

U međuvremenu, u saopštenju EU je saopšteno da je telefonski razgovor Borela i Blinkena bio fokusiran na predstojeći sastanak na visokom nivou u Ohridu, između Kosova i Srbije.

„Borel je obavestio sekretara Blinkena o najnovijim dešavanjima u vezi sa procesom normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, podvukao svoja očekivanja od sastanka u Ohridu i istakao značaj napretka u dijalogu za evropske aspiracije obe strane. Borel je cenio kontinuiranu podršku SAD naporima EU, posebno Sporazumu o putu normalizacije odnosa i procesu uoči sastanka na visokom nivou koji će visoki predstavnik održati sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem ove subote. Obojica su se složili da je ovo pravi trenutak za preduzimanje važnih koraka u interesu integracije Kosova i Srbije u EU“, navodi se u saopštenju EU.

Kako je ranije najavljeno, Borel i emisar za dijalog Miroslav Lajčak prvo će imati odvojene sastanke sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a do tada će biti i trojni sastanak.