22:23

18.03.2023

22:23

18.03.2023

RTK/RTKlive, RSE, Nova S, N1, Danas, agencije

Danas je u Ohridu, u okviru dijaloga Kosova i Srbije održan sastanak premijera Kosova Aljbin Kurti i srpskog predsednika Aleksandara Vučića. Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borel, a odvijao se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Sastanak je završen nakon skoro 12 sati. 

00.04 - Došli smo da potpišemo aneks implementacije, kao što smo se ranije dogovorili, ali druga strana, kao i ranije, izbegava da potpiše sporazum sada sa aneksom, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti nakon sastanka u Ohridu. 

„Na Evropskoj Uniji je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno i međunarodno obavezujući“, izjavio je premijer Kurti.

00.02 - Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, po završetku trilateralnog sastanka na konferenciji za novinare rekao je da, iako su imali dug dan, današnji cilj je bio da se Kosovo i Srbija dogovore o sprovođenju dogovora postignutog 27. februara. Kazao je da su razgovarali o tome kako da se sporvede implementacija, kada i ko da je sprovede.

„Imamo sporazum, dogovor kako da primenimo, aneks sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije. U okviru ovog aneksa, strane su se dogovorile da implementiraju anekse sporazuma i da to rade u dobroj veri, a to dolazi nakon dugog perioda pregovora, to nije bila laka stvar“, najavio je Borel i dodao da cilj je bio da se prevaziđu razlike između strana.

23-14 - Pre par minuta počelo je obraćanje viskog predstavnika Evropske unije Žozepa Borela.

23.10 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je posle sastanka u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati deo pregovaračkog okvira.

23.00 - Pregovori u Ohridu u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, uz posredovanje evropskih predstavnika, završeni su kasno večeras.

Direktno obraćanje Borelja možete gledati OVDE.

Razgovori se održavaju iza zatvorenih vrata, uz posredovanje Evropske unije, izveštava novinar RTK iz Ohrida

22:23 - Gabrijel Eskobar takođe u medija centru u Ohridu

Na sastancima u Ohridu kao posmatrač je bio i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar. Po završetku razgovora viđen je u hotelu u kojem se nalazi medija centar.

Eskobar je ranije tokom dana za Radio Slobodna Evropa rekao "nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma". Još nije poznato da li će visoki američki zvaničnik razgovarati sa medijima nakon završetka runde pregovora.

21:45 - Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje Borela i Lajčaka, posle druge pauze je završen.

Nakon završetka sastanka koji je trajao oko 12 sati, očekuje se obraćanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela koji će saopštiti tok današnjeg sastanka, izjavio je porparol Evropske unije Peter Stano.

Poznato je da je na sastanku bilo reči o planu implementacije evropskog predloga, o sadržaju teksta evropskog predloga, dogovorenog 27. februara u Briselu.

21:43 - Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje Borela i Lajčaka, posle druge pauze se nastavlja.

21.20 - Tokom pauze trilateralnog sastanka poznato je da će se Borel i Lajčak odvojeno sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U međuvremenu, saopšteno je da su Borel i Lajčak otkazali letove.

20:58 - Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani naveo je na Tviteru da se sastao sa izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom u Ohridu i istakao da su razgovarali o važnosti sporazuma između Kosova i Srbije. Osmani je naveo da su Ohridski sporazum i Prespanski sporazum pimeri da je rešenje kroz dijalog moguće.

20:24 - Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski obišao je novinare za vreme trajanja sastanka. Učesnika sastanka pred njima još nema.

20:46 - Kako Radio Slobodna Evropa saznaje lideri Kosova i Srbije privremeno su prekinuli razgovore, da bi se ponovo vratili posle pauze.

Sastanci u Ohridu premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića počeli su danas u 10.30. Prvo su Kurti i Vučić održali odvojene sastanke sa evropskim posrednicima, a potom je počeo trojni sastanak na kome su strane razgovarale o primeni evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

Ranije tokom dana trojni sastanak prekinut je više od sat vremena, takođe zbog pauze.

19:57 - Dok lideri Kosova i Srbije vode razgovore uz posredovanje Evropske unije, mnogi novinari prate ovaj događaj iz medija centra u Ohridu.

Medija centar se nalazi u drugom objektu, u blizini vile u kojoj se vode razgovori.

Pregovori su, uz posredovanje EU, počeli pre devet sati.

19.50 - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika u dijalogu i dalje traje u Ohridu, iako je počeo pre četiri sata. Ovaj sastanak se može smatrati jednim od najdužih od kada je Kurti započeo dijalog sa Srbijom.

Kurti je izrazio optimizam povodom sastanka u Ohridu, koji smatra daljim korakom ka konačnom dogovoru.

Razgovor Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je nešto pre 15.30, a posle sat i po razgovora napravljena je kratka pauza.

17:10 - Posle kraće pauze, nastavlja se sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela, kao i specijalnog izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbija Miroslava Lajčaka.

16.52- Nastavak trilateralng sastanaka u Ohridu nakon pauze

Zajednički sastanak na kojem učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Aljbin Kurti i zvaničnici Evropske unije, biće nastavljen nakon pauze, javalja novinar RTK iz Ohrida.

15.24- Počeo zajednički sastanak

Nakon  bilateralnih susreta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima, upravo je počeo zajednički sastanak EU-Kurti-Vučić, javlja iz Ohrida novinar RTK.

Takođe, još nema informacija o tome kada bi mogao da počne.

13.14-Kurti uoči sastanaka: Došao sam zbog dogovora, ne zbog razgovora

Uoči sastanka u Ohridu, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je "došao zbog dogovora, a ne razgovora".

Pre početka sastanaka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Kurti je imao i sastanak sa američkim diplomatom Gabrijelom Eskobarom, a novinarima je rekao da je otišao u Ohrid na razgovore radi postizanja dogovora.

Optimista sam, pažljiv sam i daćemo sve od sebe za Kosovo, suverenitet i teritorijalni integritet, javni i narodni interes, za sve građane bez razlike, jer sam ja premijer svih građana, rekao je Kurti, prenosi RTK.

Ovde sam sa dobrom voljom i u dobroj veri da nastavimo ranije postignuti sporazum, koji, nažalost, nije potpisan u Briselu 27. februara, kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način zaokružimo sporazum za normalizaciju odnosa, poručio je Kurti.

On je ponovio da je u Ohridu zbog principijelnog otvorenog ozbiljnog dijaloga koji treba da rezultira sporazumom. Kurti je naveo da sporazum znači „konačan i usaglašen tekst“.

Dakle, nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima, poručio je kosovski premijer.

13.02-Zavrešen sastanak  Kurti-Borelj-Lajčak

U ovom trenutku završen je  je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Mrisolavom Lajčakom, očekuje se i trilateralni sastanak EU-Kurti-Vučićjavlja izveštač RTK iz Ohrida.

12.52-Biro za koordinaciju službi bezbednosti Srbije 'pružio podršku' Vučiću

Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je nakon sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti u Beogradu da Biro pruža podršku predsedniku Srbije u pregovaračkom procesu sa Kosovom.

Dačić je rekao da je na sednici razmatrana aktuelna situacija u Srbiji, sa posebnim osvrtom na stanje na Kosovu.

12.47-Veliko interesovanje medija 

Sve veće medijske kuće i portali na Kosovu danas direktno izveštavaju iz Ohrida sa današnjeg sastanka premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru nastavka dijaloga o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izveštava novinar RTK.

Takođe prisutne su novinarske ekipe i iz regiona.

12.11-Premijer Kurti se sastao sa američkim izaslanikom Eskobarom

Danas se u Ohridu,  uoči sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Kosova i Drbije, premijer  Aljbin Kurti sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove i istovremeno specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

Kurti se zahvalio Eskobaru na njegovoj i stalnoj podršci SAD u procesu dijaloga, saopšteno je iz inforamtivne službe vlade Kosova.

12.05-U toku sastanak Kurti-Borelj-Lajčak

 U ovom trenutku započeo je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Mrisolavom Lajčakom.

Prethodno su se šef spoljne politike EU Žozep Borel i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na kraju će biti održan zajednički sastanak.

11.52-Kovačevski: Važna konsolidacija regiona

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da današnji dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu predstavlja jedinstveno sredstvo za konsolidovanje regiona i jačanje evropskih perspektiva Beograda i Prištine.
Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova Beograda ima ogromnu važnost za budućnost i stabilnost regiona, rekao je Kovačevski novinarima.

On je naveo da je danas u odvojenim razgovorima pozdravio Vučića i Kurtija i ukazao im na važnost uspeha razgovora u Ohridu.

Ohrabrio sam sve strane da budu produktivne, rekao je Kovačevski, izražavajući zahvalnost podršci Vašingtona dijalogu i uz ocenu da predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine doprinosi stabilnosti regiona.

Kovačevski je naveo da Severna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina današnjih razgovora, jer se pokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice i faktor regionalne stabilnosti.

Mesto Zapadnog Balkana je u EU, poručio je Kovačevski.

11.29-Eskobar za RSE pred susret Vučića i Kurtija: Istorijska prilika

Sastanak lidera Kosova i Srbije u Ohridu je istorijska prilika, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).ž

"Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999-e i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini", rekao je Eskobar.

On prisustvuje sastanku u Ohrid u Severnoj Makedoniji u svojstvu posmatrača.ž

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, Eskobar je rekao:

"Naše najveće očekivanje danas je finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji."

Istakao je da sporazum o normalizaciji "stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova" i "otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture".

11.24- Stoltenberg: Očekujm konstruktivnost obe strane, kako bi postigli napredak

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je značaj današnjeg sastanka premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu.

On je, u objavi na Tviteru, naveo da od Kurtija i Vučića očekuje posvećenost napretku, jer je to, prema njegovim rečima, ključ evropske i evroatlantske budućnosti regiona.

"Razgovori u Ohridu uz posredovanje Evropske unije su važni i očekujem da se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti angažuju na konstruktivan način kako bi postigli napredak", rekao je Stoltenberg.

11.20-Pendarovski: Ako bude pozitivnih vesti na kraju sastanka Vučić-Kurti, to je dobro za ceo region

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka lidera Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića bio dobar za ceo region.

„Ako bude pozitivnih vesti na kraju sastanka Vučić-Kurti, to je dobro za ceo region“, rekao je Pendarovski novinarima koji u pres centru prate novu rundu dijaloga Beograda i Prištine.

Pendarovski je rekao da ne može da daje prognoze. On je naveo da se pozdravio i sa Vučićem i Kurtijem i poželeo im „dobar i uspešan posao“.

Pendarovski je odrično odgovorio na pitanje da li je ovo dan D za pregovore Beograda i Prištine pod okriljem EU.

11.14-AP: Visok ulog u novim razgovorima Srbije i Kosova

Zapadni zvaničnici se nadaju da će biti ostvaren napredak u razgovorima između vođa Kosova i Srbije koji se održavaju ovog vikenda uz posredovanje EU, u novom pokušaju da se ublaže decenije tenzija između balkanskih neprijatelja iz ratnih vremena i reši jedan od najdužih sporova u Evropi, piše AP.

11.07-Kurti uoči sastanka kaže da još uvek nema saglasnosti oko plana primene sporazuma

Premijer Koosva Aljbin  Kurti je pred sastanak u Ohridu rekao da još uvek ne postoji saglasnosti oko plana implementacije evropskog predloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

U izjavi novinarima je naveo da će upravo to biti tema današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Imaćemo razgovore o planu implementacije, jer nema finalnog teksta. Sve dok nema finalnog teksta, ne može biti kraj razgovora, a dok nema kraja razgovora, ne može biti ni dogovora", rekao je Kurti.

Ponovio je da je u Ohrid došao sa “dobrim namerama, dobrom voljom i u dobroj veri”, kako bi se nastavilo sa izradom mape puta za implementaciju evropskog predloga.

10:59-Sastanak Vučića sa Borelom i Lajčakom

U Ohridu je počeo bilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Predviđeno je da se potom sa Borelom i Lajčakom sastane premijer Kosova Aljbin Kurti, a nakon toga planiran je trilateralni sastanak.

10.56-Sastanak Kurtija i Ahmetija, pre sastanka Kurti-Borelj-Vučić

Premijer Kosova Aljbin Kurti održao je neformalni sastanak sa predsednikom Demokratske unije za integraciju (BDI) Alijem Ahmetijem u Ohridu.

Sastanku prisustvuje i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i drugi zvaničnici.

"Sastanak Alija Ahmetija sa Aljbinom Kurtijem pre početka dijaloga. Podrška istorijskom uspehu“, napisao je Osmani. 

Njihov sastanak dolazi neposredno pre sastanka koji će Kurti održati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Kurti i Vučić su načelno prihvatili predlog EU za normalizaciju odnosa, tokom sastanka u Briselu 27. februara.

10.40 - Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

"Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa", napisao je Borelj na Tviteru.

The eyes of the EU & the Western Balkans are on Ohrid today.

After intense shuttle diplomacy between Belgrade and Pristina, we will discuss with @predsednikrs and @albinkurti the implementation annex - an integral part of the Agreement on the path to normalisation of relations. pic.twitter.com/Z8xJB7I75j

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 18, 2023

10.42-Abot pozvao obe strane na pragmatizam i hrabrost

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolas Abot rekao je da razgovori u Ohridu za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa mogu dati "pozitivan rezultat" ako strane pokažu "političku volju, hrabrost i pragmatizam".

"Od ovoga bi imali koristi svi građani i zajednice. Velika Britanija podržava posrednike EU i spremna je da pomogne", napisao je Abot na Tviteru.

Njegova zemlja je podržala predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

10.32-Svi učesnici nove runde dijaloga stigli u Ohrid, prvi sastanak Borela i Lajčaka sa Vučićem

Sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila.

Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski dočekao  visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i za zapadni Balkan Miroslava Lajčaka.

Lajčak i Borelj će prvo, počev od 10.30, imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, a zatim će uslediti zajednički trilateralni sastanak, posle kojeg će se šef evropske diplomatije obratiti javnosti.

10.30-Premijer Severne Makedonije dočekao učesnike sastanka

Uoči zvaničnog početka sastanka u Ohridu, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija ugostio je predsednik Vlade Severne Makedonije Dmitar Kovačevski.

Kovačevski se sa dvojicom zvaničnika odvojeno sastao u Ohridu.

10.28-Američki kongresmeni traže zajednicu albanske manjine na jugu Srbije po ugledu na ZSO

Pred današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, američki kongresmeni Riči Tores i Džim Hajms uputili su pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu pozivajući ga da se u pregovore uključi i pitanje zaštite albanske manjine u južnoj Srbiji.

"Nedavno je rečno da će Zajednica srpskih opština biti inkorporirana u dijalog kako bi se osiguralo da srpska manjina koja živi na Kosovu ima svoja prava. Apelujemo na vas da se založite za reciprocitet i za sličnu zajednicu albanske manjine koja živi na jugu Srbije", stoji u pismu koje je upućeno 16. marta, a koje je objavljeno na Tviteru.

U pismu se navodi da dijalog koji se danas održava treba da vodi ka potpisivanju konačnog i obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, uključujući međusobno priznanje.

Dalje se navodi da je jedan od izazova da se osiguraju prava srpske manjine na Kosovu i kosovske manjine u Srbiji.

"Imajući u vidu istoriju konflikata u ovom regionu, ako se poštovanje takvih prava ne bi osiguralno na jednak način drugi aspekti dogovora mogli bi biti ugroženi", navodi se.

10.17-Premijer Severne Makedonije Kovačevski dočekao Borelja i Lajčaka

Premijer Severne Makedonije Kovačevski dočekao Borelja i LajčakaPremijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski dočekao je danas u Ohridu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i za zapadni Balkan Miroslava Lajčaka.

Premijer Kovačevski je domaćin sastanka na visokom nivou dijaloga Beograda i Prištine, kojem će, pod pokroviteljstvom Evropske unije, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Prvo bi trebalo da se održe odvojeni sastanci visokog predstavnika EU Žozepa Borelja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, jedan za drugim.

Sastanci će početi u 10.30, nakon čega bi trebalo da usledi zajednički trojni sastanak, Vučića, Kurtija i predstavnika EU.

10.02-Dokument o kojem su se usmeno saglasili Beograd i Priština

Šta stoji u predlogu EU Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije?

Ugovorne strane,
Svesne njihove odgovornosti za očuvanje mira,
Posvećene da doprinesu plodnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i da prevaziđu nasleđe prošlosti,
Svesne da su nepovredivost granica i poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštite nacionalnih manjina osnovno stanje za mir,
Postupno od istorijskih činjenica i bez uticaja na različit pogled na stranama o osnovnim pitanjima, uključujući i na statusna pitanja,
Željne da stvore uslove za saradnju između strana u korist ljudi,
Dogovorile su sledeće:

Član 1
Strane će razvijati normalne, dobrosusedske odnose jedne sa drugima na osnovu jednakih prava. Obe strane će međusobno prepoznati svoje dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2
Obe strane će se voditi ciljevima i principima utvrđenim u povelji Ujedinjenih nacija, posebno onih o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciji.

Član 3
U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija strane će izmiriti sve sporove između njih isključivo mirnim sredstvima i suzdržati se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4
Strane deluju na pretpostavci da ni jedna od njih ne može da predstavlja drugu u međunarodnoj sferi ili deluje u njeno ime. Srbija neće prigovoriti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5
Nijedna strana neće blokirati, niti ohrabriti druge da blokiraju, napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti iz člana 2 i 21 Ugovora Evropske unije.

Član 6
Iako ovaj sporazum predstavlja važan stepen normalizacije, obe strane će nastaviti sa novim podsticajem procesa dijaloga koji vodi EU koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji svojih odnosa.

Strane se slažu da će produbiti buduću saradnju u oblastima ekonomije, nauke i tehnologije, transporta i odnosima u polju vladavine prava, polju telekomunikacija, zdravlja, kulture, religije, sporta, zaštite životne sredine, nestalih osoba, raseljenih osoba i drugih sličnih oblasti zaključivanjem određenih sporazuma.

Detalji će biti dogovoreni u dodatnim sporazumima olakšanim dijalogom koji vodi EU.

Član 7
Obe strane se obavezuju da će uspostaviti određene aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope ii oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se osigurao odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktnim komunikacijskim kanalom za srpsku zajednicu Vladi Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i priuštiti snažan nivo zaštite srpske verske i kulturne baštine, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8
Strane će razmeniti stalne misije. One će biti osnovane u sedištima odgovarajućih vlada. Praktična pitanja koja se odnose na uspostavljanje misija rešiće se posebno.

Član 9
Obe strane imaju na umu obaveze i posvećenost EU i drugih donatora za uspostavljenje posebnog paketa investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima.

Član 10
Strane će osnovati zajednički komitet, kojim će predsedavati EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.
Obe strane potvrđuju svoju obavezu da sprovedu sve prethodne dogovore u dijalogu, koji ostaju validni i obavezujući.

Član 11
Obe strane se obavezuju na poštovanje Mape puta za implementaciju, koja je priložena ovom sporazumu.

  • Originalni tekst dokumenta pogledajte OVDE.

9.41-Na sastanku Lajčak i Borelj, Eskobar očekuje rezultat

Najavljeno je da će danas u Ohridu Borelj i Lajčak odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, posle čega će biti održan zajednički sastanak.

Borelj je izrazio očekivanje da će se Vučić i Kurti u Ohridu dogovoriti o primeni plana EU za normalizaciju odnosa, čiji je tekst "zatvoren", ali je pitanje kako i kada će sporazum biti sproveden.

"Ranije je bilo sporazuma koji nisu sprovedeni i to se sada ne može desiti", rekao je Borelj. On je poručio da je vreme da Beograd i Priština "preuzmu odgovornost" i učine korak ka EU.

"Sastanak u Ohridu biće drugačiji od prethodnih, jer ćemo se fokusirati na razgovor o Aneksu o implementaciji predloga EU, koji treba da dovede do dalekosežne normalizacije odnosa Kosova i Srbije", naveo je Borelj. 

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je očekivanje o pozitivnom ishodu razgovora u Ohridu i naveo da Vašington podržava svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i evroatlantskim integracijama. Evropski predlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije pruža izuzetnu priliku za trajni mir između dve zemlje, rekao je Eskobar.

9.25-Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Kako je najavljeno iz Predsedništva, Vučić će u 9.25 imati sastanak sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

8:46-Premijer Aljbin Kurti će se prvo sastati sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u "Vili Biljana", a potom i sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim.

Zatim će premijera Kurtija u prostoriju kosovske delegacije dopratii nadležni iz protokola Evropske službe za spoljne poslova (EEAS) u sklopu priprema za bilateralni sastanak sa visokim zvaničnicima EU Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom.

Nakon bilateralnih sastanaka u podne, planiran je trilateralni sastanak.