17:43

19.03.2023

17:43

19.03.2023

RSE

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil napisao je 19. marta na Tviteru da je najvažniji rezultat ohridskih pregovora to što je Srbija prihvatila svoju evropsku budućnost i jasan plan kako da do nje stigne.

Kako navodi, to je bila odluka "za koju su bili potrebni mudrost, integritet i hrabrost".

"Ostaje još mnogo posla, a Sjedinjene Države će biti uz vas na svakom koraku", dodao je Hil.

Sastanak u Ohridu je organizovan 18. marta sa očekivanjem da se dve strane usaglase o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u Ohridu sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a odvojeno su se sastali i sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da su Kosovo i Srbija posle 12 sati razgovora postigli dogovor o evropskom predlogu.

Ipak, Vučić je 19. marta rekao je da nije potpisao nijedan dokument "zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije", te da međunarodno pravni sporazum ne može da se napravi.

On je rekao da Srbija može da radi na implementaciji plana "do crvenih linija".

U predlogu EU se ne spominje uzajamno priznanje, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet.

Predlog je poznatiji kao francusko-nemački plan i podržale su ga Sjedinjene Države.