11:28

20.03.2023

11:28

20.03.2023

N1

Implementacija evropskog puta za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije sada je obaveza Beograda i Prištine, i Evropska unija će je pažljivo pratiti, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, uoči sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije u Briselu.

„Što se tiče Kosova i Srbije, održali smo dug razgovor koji je završen dogovorom koji će biti integralni deo evropskog puta za obe strane. Biće deo pregovaračkog poglavlja – poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, i biće uključen u dokument o normalizaciji i u zahteve prema Kosovu“, rekao je Borel.

„Dakle, to je sada njihova obaveza i mi ćemo pažljivo pratiti implementaciju. Obe strane su se saglasile i obavezale da će to da urade i hajde sada da pažljivo posmatramo kako će se to odvijati“, dodao je.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su u subotu u Ohridu dogovor o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić, međutim, insistira da nije ništa potpisao, niti je prihvatio sve, kako to tvrde evropski zvaničnici, tako da ipak neće implementirati sve što je predviđeno sporazumom.