07:04

21.03.2023

07:04

21.03.2023

Danas, RTKlive

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenio je da je sastanak u Ohridu bio jedan od retkih koji se desio po predvidljivoj agendi.

„Bilo je jasno da će se napraviti takozvani značajan pomak. Ta očekivanja od potpisivanja, razumem kada to govori (kosovski premijer Aljbin) Kurti, ali ne razumem kada to govore ovi kod nas, pogotovo ovi koji su bili u vlasti i parlamentu i znaju da kod nas Briselski sporazum nije ratifikovan“, rekao je Janjić u emisiji za TV Nova S.

On je istakao da je Aneks iz Ohrida samo deo Implementacionog plana, koji ulazi u srpsko Poglavlje 35.

„Mi smo videli Aneks na Implementacioni plan. On je važan zato što se tu odlučivao deo problema vezano za Zajednicu srpskih opština“, rekao je on.

„Za Kurtija koji je ranije rekao da neće ZSO, sada je Zajednicu prihvatio i time je delimično srpska strana zadovoljena, jer je to postavila kao pitanje svih pitanja“, dodao je on.

Janjić je naveo i da je predsednik Srbije Aleksandra Vučić rekao da će o problemu povratka Srba u institucije sve aktivnosti preduzimati Gabrijel Eskobar.

Janjić je još naveo i da Srbiji Implementacioni plan donosi vrlo jasnu agendu za merenje, kao i mehanizme i rokove.

„To je prvi put od kada postoji Briselski sporazum da se to definiše, sam sporazum donosi nam jednu novu definiciju normalizacije. Tamo se kaže da je cilj normalizacije uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, nema međudržavnih“, rekao je Janjić.

On je ocenio da je Srbija „proširila prostor za pregovaranje o zaštiti srpske zajednice“.