14:56

23.03.2023

14:56

23.03.2023

Tatjana Slavić/RTK2

Rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, istekao je juce, saopšteno je iz Centralne izborne komisije. Srpska lista nije podnela kandidaturu. Poznavaoci političke scene na Kosovu ocenjuju da bi bilo najbolje da se izbori odlože na neko vreme, jer će biračka mesta u Severnoj Mitrovici biti zatvorena.

Osim predstavnika Albanaca, za gradonačelnika Leposavića se kandidovao lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, a za gradonačelnika Zvečana, nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović. Srpska lista neće učestvovati na ovim izborima. Izvršni direktor nevladine organizacije ,,Aktiv’’ Miodrag Milićević  kaže da očekuje pomeranje datuma održavanja izbora, kako bi se predupredili neželjeni scenariji.

,,Kada to kažem, u stvari mislim na pristup biračkim centrima, prevashodno u Severnoj Mitrovici, gde ce, konkretno, dva najveća centra, Tehnička škola  i Osnovna škola ,,Sveti Sava” biti zatvorena  i opštinska izborna komisija neće imati pristup tim biračkim mestima. S druge strane, mislim da bi odluka o odlaganju, odnosno pomeranju  izbora morala da dođe mnogo ranije, kako bi se predupredili neki neželjeni scenariji", kaže Milićević.

Poznavalac političkih prilika Ognjen Gogic smatra da  će predstojeće lokalne izbore bojkotovati i većina srpskih glasača sa severa Kosova.

"Ove izbore ne samo da će bojkotovati Srpska lista, već će ih bojkotovati srpsko stanovnistvo na Severu Kosova, posto je pozicija Beograda takva da Srbi ne treba da učestvuju na ovim izborima. Tako da će, ukoliko ovi izbori ne budu odloženi, što bi zapravo bilo i najbolje, verovatno u nekom trenutku biti ponovljeni, kako bi se dao potreban legitimitet  organima vlasti koji bi se nakon njih formirali’’, navodi Gogić.

Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije u Ohridu međunarodna zajednica ocenjuje kao korak napredak, dok sa druge strane opozicija i na Kosovu i u Srbiji  kritikuje  svoje predstavnike i  organizuje protesne skupove. Milićević ističe da su obe strane nezadovoljne postignutim dogovorom i da se, kako je rekao, tek očekuje politčka nestabilnost na kosovskoj sceni.

,,Ovih dana, posebno u Prištini, imamo vidno nezadovoljstvo opozicije, ali i jednog dela građana koji jasno označavaju Kurtija kao nekog ko je odustao od svojih principa, i s tim u vezi, siguran sam da ce biti dodatnih problema u smislu političke stabilnosti na kosovskoj politckoj sceni. S druge strane u Beogradu jedan deo opozicije protestuje, studenti  takođe, ali ako izuzmemo neke delove tog sporazuma, odnosno vidno nezadovoljstvo i jednog dela javnosti i sa jedne i sa druge strane, ono sto je dominatno je prisustvo neke konstruktivne dvosmislenosti, što omogućuje nejasne principe, čak i nepostojanje rokova i prioriteta implementacije onoga sto jeste dogovoreno u Briselu", izjavio je Milićević za RTK2

 Gogić kaže da posao opozicije i jeste da kritikuje vlast, pa je ovakva reakcija očekivana. 

"Kada je konkretno reč o dogovoru iz Brisela, Ohrida, on je takav da vodi do jednog teškog kompromisa, tako da su se  Vučić i Kurti odrekli puno toga i pristali na neke nepopularne stvari da bi na kraju dogovor bio postignut, zato što postoji veliki pritisak EU. Samim tim i Vučić i Kurti su otvorili veliki prostor da opozicija kritikuje ovaj dogovor, pre svega  zbog stvari zbog kojih su odustali. U ovom slučaju  predsednik Vučić je odustao od pominjanja ZSO, dok je premijer Kurti odustao od međusobnog priznanja između Srbije i Kosova", navodi Gogić.

Podsetimo, vanredni lokalni izbori  u četiri opštine na severu Kosova zakazani su za 23.april.