17:09

23.03.2023

17:09

23.03.2023

RTKlive

Zamenik premijera Kosova, Besnik Bisljimi, izjavio je da je preostalo samo još jedno glasanje kako bi se završila procedura za liberalizaciju viza.

On je u objavi na Fejsbuku rekao da je Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) glasao danas o tekstu za ukidanje viznog režima za građane Kosova, čime je otvoren put za poslednje preostalo glasanje na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

„Nakon glasanja Saveta ministara EU 9. marta, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) glasao je danas o tekstu za ukidanje viznog režima za Kosovo, čime je otvoren put za poslednje preostalo glasanje na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta“, napisao je Bisljimi.

Prema njegovim rečima, posle poslednjeg koraka na sednici Evropskog parlamenta, koja se očekuje 18. aprila, ostaće samo potpis i objava u zvaničnom listu EU.

„Na kraju ovih poslednjih procedura, građani Kosova će moći da se kreću bez viza, najkasnije do 1. januara 2024. godine, čime će biti okončano dugo čekanje“, napisao je dalje na Fejsbuku.