19:05

23.03.2023

19:05

23.03.2023

ATSH/RTKlive

Ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Džačka kazala je da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prioritet za bezbednost i stabilnost celog regiona i Evrope.

U svom govoru u Skupštini Albanije, Džačka je čestitala Kosovu i vladi na pokazanoj ozbiljnosti, ali i na hrabrosti, jer, kako je navela, postizanje takvog sporazuma bilo lako.

"Takođe želim da zahvalim Evropskoj uniji, posebno visokom predstavniku Borelu i specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku, na posvećenosti, strpljenje i upornosti radi postizanja sporazuma. Nesumnjivo, posebna zahvalnost ide i Sjedinjenim Državama i zameniku pomoćnika sekretara Eskobaru, koji su nesumnjivo dali nezamenljiv doprinos ovom procesu“, kazala je Džačka.

Ona je navela da je sporazum postignut u Ohridu 18. marta između Kosova i Srbije dobra vest za građane Kosova, ali i za ceo region.

„Dogovor postignut u Ohridu je dobra vest. Očekuje se da će konkretni radovi na implementaciji početi nakon otprilike mesec dana, a nadamo se da će sve biti dogovoreno do kraja godine“, dodala je Džačka.

Prema njenim rečima, finalizacija će zahtevati dosta rada jer se, kako je navela, đavo uvek krije u detaljima.

"Naravno, finalizacija će zahtevati dosta rada. Đavo se uvek krije u detaljima i dovoljno je uzeti u obzir činjenicu da je ovaj sporazum odobren kroz potpuno sui generis proces, a da nije potpisan, da shvatimo da finalizacija neće biti nimalo lakad. Ovim rečima ne želim da dam povoda za pesimizam", istakla je Džačka i dodala da ostaje veliki optimista da uz konstruktivno i ozbiljno zalaganje Vlade Kosova, Srbije, podršku i praćenje EU i SAD tokom delikatnog procesa implementacije postoje svi uslovi za da ovaj sporazum sa uspehom vodi ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Istakla je da se Sporazum i aneks moraju sprovesti u celini i još jednom potvdila podršku Albanije Kosovu.

"Bez sumnje, kao što smo to činili u svakom trenutku, i u ratu i u miru, nastavićemo da podržavamo Kosovo sa svim mogućnostima koje imamo. Naši napori će i dalje biti usmereni na proces članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i na proces priznavanja. Nakon postizanja ovog sporazuma, očekujem da će ovi procesi postati nešto lakši i otpor će izbledeti, uprkos činjenici da smo svesni prepreka koje u tom procesu mogu stvoriti zemlje poput Rusije ili bilo koje druge zemlje koja ne podržava dijalog i postizanje potpune normalizacije između Kosova i Srbije”, istakla je Džačka.