12:36

24.03.2023

12:36

24.03.2023

RTKlive

"Danas se navršavaju 24 godine od početka vazdušnih udara NATO-a na vojne i policijske snage agresivne Srbije", napisao je na Fejsbuku predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjfuca.

Konjfuca je istakao da je pod komandom generala Veslija Klarka, "78-dnevna kampanja bombardovanja Severnoatlantske alijanse koju su predvodile SAD okončala srpsko etničko čišćenje i genocid nad Albancima na Kosovu".

"I sloboda je sijala sa gorućeg neba. 24 godine kasnije, Republika Kosovo, izgrađena na temeljima oslobodilačkog rata OVK, mučeništva našeg naroda i vojne pomoći NATO-a, je demokratska, suverena i nezavisna država. Najbolji primer na Balkanu, Evropi i šire za slobodan život ravnopravnih građana, ljudska prava i prava manjinskih zajednica", kazao je on.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjfuca navodi da je, tokom ovih posleratnih godina Kosovo napravilo značajan napredak u svim oblastima i da je danas faktor mira, saradnje i stabilnosti u regionu.

"Odlučni smo da uz podršku naših stalnih prijatelja i saveznika napredujemo u integracionim procesima i branimo po svaku cenu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak u svakom delu naše države. Naš narod će zauvek biti zahvalan državama članicama NATO alijanse i vojnoj misiji KFOR za sve što su učinili i čine za slobodu, mir, stabilnost i bezbednost Republike Kosovo", zaključio je Konjfuca.