15:15

24.03.2023

15:15

24.03.2023

RTKlive, agencije

Bombardovanje koje je trajalo 78 dana zaustavilo je genocid režima Slobodana Miloševića nad albanskim narodom, izjavio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na obeležavanju 24. godišnjice intervencije NATO u Memorijalnom kompleksu „Mučenici nacije“ u Glođanu.

Obeležavanje 25. godišnjice „Epa o Dukađinu“ i obeležavanje 24. godišnjice intervencije NATO-a počelo je odavanjem počasti u blizini Memorijalnog kompleksa „Mučenici nacije“ u Glođanu, prenosi RTK.

„Zahvaljujući oslobodilačkom ratu OVK, Albanije i naših partnera, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Turske i drugih partnera, danas imamo slobodu. Stoga, samo zajedno možemo graditi i razvijati našu zemlju“, rekao je Kurti.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je bio komandant OVK za region Dukađini, podsetio je da je Srbija u to vreme sledila taktiku „spaljene zemlje“.

„U Glođanu je razbijen mit o snazi Srbije“, rekao je Haradinaj.

„Napadi NATO su došli kao napadi od Boga, jer je tog dana narod koji se borio više od godinu dana, dao mnogo krvi, a pritekla mu je u pomoć najveća vojna sila na svetu“, naveo je Haradinaj i dodao da Kosovo zaslužuje Partnerstvo za mir.