16:14

24.03.2023

16:14

24.03.2023

Aleksandra Nićić/RTK2

Parastosom  i polaganjem cveća kod spomen- krsta u Gračanici,  obeležena  je 24.  godišnjica od početka  bombardovanja Savezne republike Jugoslavije.   

Veliki broj građana okupio se u Gračanici na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja. Parastos kod spomen obeležja u Gračanici služili su sveštenici Darko Marinković i Jovan Cvetković. Simbolično su se oglasile i sirene za uzbunu, koje su okupljene vratile u dane bombardovanja.

"Okupili o se da zajedno svedočimo o ovom strahovitom činu u kome su pravda i međunarodno pravo zanemareni , a mi smo i dalje u njihovim medijima označeni kao krivci”, rekla je Majda Popović.

"Za 78 dana poginulo je 89 mališana. Kako decu da oprostimo? Kako su deca legitimni cilj?”rekla je direktorka biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

Predstavnici institucija položili su cveće  žrtvama bombardovanja.

"Danas na ovaj dan  obeležavamo kao nešto najstrašnije što se desilo našem narodu, obeležavamo kao put u stvaranju našeg novog bića u novijoj  istoriji, dan kada nas je razvijena civilizacija na samom početku 21 veka, koja teži ka  vrhuncu kako kažu evropskih vrednosti na jedan primitivan način napala urušavajući svaku vrednost modernog čovečanstva”rekao je Srđan  Popović.

Meštani Gračanice nerado se sećaju početka bombardovanja.

 “Mnogi vape za svojim nestalima želeli bi da sa njima da bar na grobnom mestu podele razgovor i da oni tamo mogu da posvedoče o njima i da bar njihove kosti mogu da počivaju u toj večitoj kući”, rekao je književnik Ratko Popović.

 “Kad dođe ovaj dan nikome nike lako, stvarno nemam reči i najbolje u tišini, molitvi, da se pomolimo za žrtve, a nama za zdravlje i ovaj opstanak ovde”, rekao je Dejan Božidarević, meštanin Gračanice.

Parastosom i polaganjem venaca, obeležena je 24. godišnjica od početka bombardovanja SR Jugoslavije i u Velikoj Hoči, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.  Nema preciznih  podataka o broju stradalih u bombardovanju koje je trajalo 78 dana, procenjuje se da  je u pitanju više od 1.500 ljudi. Bombardovanje je okončano potpisivanjem Kumanovskog sporazuma.