16:36

24.03.2023

16:36

24.03.2023

Aleksandra Zdravković/RTK2

Jedanaestogodišnji Andrija Pavić iz Gračanice boluje od Dišenove mišićne distrofije. Roditelji su saznali da u Italiji postoji lek koji bi pomogao poljšati njegovo zdravstveno stanje. Taj lek, prema rečima roditelja, košta 3.500 evra mesečno, a njihove finansijske mogućnosti su ograničene.

Porodica Pavić iz Gračanice punih šest godina bori se da jedanaestogodišnjem Andriji, koji boluje od Dišenove mišićne distrofije, omogući lakši život sa ovom genetskom bolešću, koja mu je dijakgnostikovana sa pet godina. Andriju nažalost nećete videti jer ima strah od kamere.

"Andrija se sporo kretao, ustajao je iz čučnja sporo, kada jbi ustjao iz ležećeg položaja to je išlo slabije i dijagnoza je ustanovljena u Beogradu. Nama je potrebno da Andriji obezbedimo lekove koje on sada trenutno koristi, lek koji treba da koristi košta na godišnjem nivou oko 300 hiljada evra. Njemu je potrebno da taj lek primi. Čekamo da se novac prikupi jer mi mogućnosti za to nemamo", kaže Andrijina majka Ivana. 

Andrija je do trećeg razreda išao u školu. Sada pohađa  onlajn nastavu, u čemu ima veliku pomoć ne samo svoje učiteljice, već i sestre. A roditelji kažu da bi bili srećni kada bi uz pomoć ličnog asistenta ponovo mogao da bude u školi.

"Mi se trudimo koliko možemo i trudićemo se do kraja samo da Andriji bude dobro. Mi smo njemu jedina podrška i uvek ćemo da budemo, samo da Andriji bude dobro. Da bude sa svojim drugarima. To bi nam bila najveća želja", dodaje Ivana.

Fondacija „Pokreni život“ pokrenula je akciju za prikupljanje novčane pomoći koja bi Andriji omogućila da dobije neophodan lek.U tu svrhu su otvoreni i žiro –računi: dinarski račun: 205-9001031565005-65 devizni račun: 9031031313339, kao i onaj namenjen ljudima dobre volje iz inostranstva RS35205903103131333959 na ime Ivane Pavić, majke deteta.

"Kasno smo možda saznali i za lek ali eto prilika je sada da Andrija primi taj lek. Ako bi neko mogao ili imao mogućnosti da nam pomogne to bi nam mnogo značilo", ističe Ivana.

Pavići kažu da su se obratili predstavnicima Privremenog organa opštine Priština, sa molbom da se bar jednom članu njihove porodice obezbedi posao kako bi imali stalne prihode i kako bi bar jedan od roditelja mogao da preuzme ulogu ličnog asistenta. Tada je, kažu, odgovor bio da na to nemaju pravo. Sada im je, navode iz opštine Gračanica obećano da će uskoro biti organizovan humanitarni turnir u stonom tenisu, kako bi se prikupila sredstva za Andrijino lečenje.