14:17

25.03.2023

14:17

25.03.2023

RTKlive

Slobodni i pošteni izbori i politički pluralizam su preduslovi za demokratiju, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku koji je u svom Kabinetu održao sa kandidatkinjom za gradonačelnika Zvečana Slađanom Pantić.

„Na aprilskim izborima ove godine u četiri severne opštine Republike Kosovo, građani imaju priliku da stvore snažan glas preko izabranih predstavnika i budu deo donošenja odluka. Tako građani pokazuju svoju moć u demokratskoj državi kao što je Kosovo”, kazao je Kurti.

Kurti je dodao da učešće na izborima, a ne bojkot, doprinosi razvoju demokratije i zadovoljavanju potreba zajednice.

Podsećamo, vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka raspisani su za 23. april. 

Ovi izbori su prvobitno trebalo da budu održani prošlog decembra, ali su na zahtev međunarodne zajednice odloženi za 23. april. I ovoga puta, kao i decembra prošle godine, Srpska lista je odbila da učestvuje na ovim izborima. 

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izrazile su žaljenje zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje na vanrednim lokalnim izborima koji će biti održani za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.