14:32

25.03.2023

14:32

25.03.2023

RTKlive

Kosovska policija kaže da je izvršila sve neophodne operativne pripreme za održavanje reda i javnog mira tokom današnjeg protesta SDP-a u Prištini.

„Kosovska policija priznaje pravo na slobodno izražavanje, pritužbe (protest) kao zakonsko pravo. S tim u vezi, KP je na vreme počela da priprema i preduzima mere u cilju nesmetanog odvijanja protesta, održavanja reda i javne bezbednosti, obezbeđenja građana, zaštite imovine i obezbeđenja bezbednosti saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da će policija preduzeti neophodne preventivne, operativne policijske mere kako bi napredak protesta prošao bez incidenata, da učesnici protesta demokratski i zakonski izraze svoju nameru.

„Policija će, prema predviđenim procedurama, preduzeti mere i pojačati operativne aktivnosti pre, tokom i nakon završetka protesta. Ovom prilikom poziva građane, učesnike protesta, da protest protekne mirno, poštujući zakone zemlje, i da svoje zahteve iskažu na demokratski i zakonit način“, navodi se u saopštenju Policije.

Inače, Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je za subotu u 14 časova protest protiv Ohridskog sporazuma i zahteva ostavku premijera Aljbina Kurtija.