15:35

25.03.2023

15:35

25.03.2023

RTKlive

Protest Socijaldemokratske partije koja se protivi sporazumu Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa je završen. Demonstranti ove stranke postavili su bele zastave ispred zgrade Vlade Kosova.

Predsednik ove stranke Dardan Molićaj rekao je da je ovaj sporazum bez političke podrške, bez legitimiteta i protiv interesa naroda.

"Ništa se nije promenilo na Kosovu, ništa se nije promenilo u Srbiji. Jedino što se promenilo je da premijer sada više voli vlast nego državu. Za nas je jasno koje Kosovo volimo. Svi mi volimo Kosovo bez razlike, volimo OVK Kosovo. Čini se da je jasno da aktuelni premijer nije zabrinut zbog štete zbog Zajednice", kazao je Molićaj.

On je rekao da Kurtijeva vlada, upravo zato što ima većinu, zloupotrebljava interes te većine. 

Počeo protest SDP protiv Ohridskog sporazuma

U Prištini je počeo protest Socijaldemokratske partije protiv Ohridskog sporazuma. Protest je organizovao predsednik ove stranke Dardan Molićaj.

Kosovska policija je saopštila da je izvršila neophodne operativne pripreme za nesmetano odvijanje protesta.

„Kosovska policija priznaje pravo na slobodno izražavanje, pritužbe (protest) kao zakonsko pravo. S tim u vezi, KP je na vreme počela da priprema i preduzima mere u cilju nesmetanog odvijanja protesta, održavanja reda i javne bezbednosti, obezbeđenja građana, zaštite imovine i obezbeđenja bezbednosti saobraćaja“, navodi se u saopštenju policije, koja je takođe pozvala na miran protest.

Socijaldemokratska partija je najavila će takođe zahtevati i ostavku premijera Kosova Aljbina Kurtija.

SDP koja je vanparlamentarna stranka, smatra da premijer Kurti nema legitimitet, i da bi iz tog razloga trebao da podnese ostavku.