09:23

26.03.2023

09:23

26.03.2023

RTKlive

Premijer Kosova Aljbin Kurti, pre odlaska u zvaničnu posetu Tirani, odao je počast palim u Velikoj i Maloj Kruši u Orahovcu. U ova dva sela su 25, 26. i 27. marta 1999. godine srpske snage su masakrirale 243 osobe, dok su 893 privatne i društvene kuće spaljene. Masakri u ova dva sela su među najstrašnijim albanskim civilnim stanovništvom.

Premijer Kurti je rekao da se svakog početka proleća sećamo onih koji su dali svoje živote, herojski se borili za oslobođenje Kosova, za slobodu, nezavisnost i za našu zajednicu.

„Čak i ovde u Kruši, u rodnom mestu Uke, kome toliko dugujemo jer je sav njegov rad i delo bio za naš život i politički napor... ponizimo se sa mnogo čežnje, bola i tuge, ali istovremeno sa puno ljubavi, ponosa i divljenja što smo ove muškarce i žene imali na čelu sa Ukšinom Hotijem i što smo postigli oslobođenje zemlje, a istovremeno imamo i smernice kako da idemo napred bez zaustavljanja, upravo zbog rada, života i njihovog žrtvovanja“, rekao je on.

Premijer je poručio da institucije treba da rade više da sledeća generacija ne prođe kroz patnje kroz koje je prošla ova generacija.

„Danas se, kao institucije Republike i države, odgovorno i svesno okupljamo da sadašnja generacija dece i buduće generacije dece koja još nisu rođena, ne prođu kroz ove patnje i bolove kroz koje smo mi prošli, ali imaju svetlu budućnost, sa Kosovom, sa regionom, sa Evropom koja je slobodna, ujedinjena i zaštićena od svake agresije. Slava Ukšinu Hotiju i svim mučenicima nacije“, izjavio je Kurti.