10:06

26.03.2023

10:06

26.03.2023

RTKlive

Ažurirano - Predsednik Albanije Bajram Begaj primio je danas premijera Kosova Aljbina Kurtija, tokom posete koju šef kosovske vlade sprovodi u Tirani. Albanski predsednik Begaj izneo detalje sastanka, gde se, kako navodi, razgovaralo o najnovijim dešavanjima u pregovorima između Kosova i Srbije.

„Cenim razboritost i hrabrost koju su pokazali premijer Kurti i pregovarački tim Republike Kosovo, da prihvate evropski plan, kao i da ga potpišu i sprovedu. Naglasio sam da je javni dogovor i posvećenost strana da sprovedu Evropski plan za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije i relevantni aneks, kao njegov sastavni deo, još jedna garancija za mir, stabilnost i budućnost zemalja regiona u Evropskoj uniji“, rekao je on.

Predsednik Albanije kaže da je izrazio i uverenje da će obećanje strana u Ohridu biti u potpunosti ispoštovana.

"U međuvremenu će se naći odgovarajući mehanizmi da se ovaj javni sporazum pretvori u obavezujući i primenjiv sporazum za strane na međunarodnom planu“, izjavio je Begaj posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Premijera Kurtija u Tirani dočekao predsednik Begaj

Premijer Kosova Aljbin Kurti doputovao je u Tiranu, dok ga je u Predsedništvu Albanije primio predsednik Bajram Begaj. Kako prenose tamošnji mediji, očekuje se da će ovaj sastanak trajati oko 30 minuta, da bi se nastavio naredni sastanak sa predsednicom albanskog parlamenta Ljinditom Nikola.

Dok će sledeći sastanak biti sa premijerom Edijem Ramom. Ovaj sastanak neće biti u kabinetu premijera, već će biti radni ručak u Vladinoj vili. Nakon ručka, Kurti će imati sastanak i sa predsednikom Slobodarske partije i bivšim predsednikom Iljirom Metom.

Prema informacijama, u fokusu razgovora biće sporazum sa Srbijom.

Kurti u poseti Tirani

Premijer Kosova Aljbin Kurti posetiće danas Tiranu. Tokom ove posete sastaće se sa premijerom Albanije Edijem Ramom, predsednikom Bajramom Begajem i predsednicom Skupštine Linditom Nikola. Sastanci će početi u 11.00 časova u Skupštini Albanije.

Iz Vlade Kosova ne iznose više detalja o poseti Albaniji, osim zvaničnog saopštenja.

„Posle omaža, premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti putuje u radnu posetu Republici Albaniji, gde će održati sastanke sa institucionalnim liderima“, navodi se u saopštenju.

Mediji prenose da će fokus sastanka biti sporazum sa Srbijom koji je predložila Evropska unija, a podržale SAD. Za ovaj sporazum dve strane su se dogovorile u Ohridu 18. marta, a i ako ga nisu potpisale.