13:28

26.03.2023

13:28

26.03.2023

RTKlive

Nakon sastanka sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, premijer Kosova, Aljbin Kurti nastavio je sastanak u parlamentu, gde ga je primila predsednica Skupštine Albanije Ljindita Nikola, koja je susret sa šefom kosovske vlade ocenila kao bratskim.

Ona je na početku čestitala premijeru Kurtiju na dobrim poslovima, kako je rekla Nikola, koji Vlada Kosova radi, kao i na strpljenju, smirenosti, razboritosti i hrabrim stavovima u saradnji sa EU i SAD za evroatlantski budućnost Kosova.

„Skupština ohrabruje i podržava odličnu saradnju između Albanije i Kosova na svim poljima i podržavamo odluke Vlade Kosova, kao odluke demokratski izabrane vlade i suverene i nezavisne države. Intenzivna saradnja Skupštine Albanije i Skupštine Kosova je u najboljim danima. Podržavamo evroatlantsku perspektivu Kosova i nastavljamo da lobiramo za nova međunarodna priznanja, članstvo u Savetu Evrope, UN i međunarodnim organizacijama“, rekla je Nikola.

Ona je takođe rekla da podržava dijalog Kosova i Srbije kao najbolji i jedini put ka međusobnom priznanju dve zemlje.

„Cenimo Evropski plan kao dobru polaznu tačku za dijalog i podržavamo posvećenost EU i SAD u implementaciji aneksa ovog plana. Primena sporazuma između Kosova i Srbije doprineće jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana i njegove evroatlantske perspektive“, rekla je ona.

Dok je premijer Kurti zahvalio predsednici Ljinditi Nikola na institucionalnoj podršci i bilateralnoj saradnji.

Premijer Kurti je u međuvremenu istakao očigledan napredak u ekonomskom razvoju, konsolidaciji demokratskih institucija i procesu evropskih integracija Kosova i istakao da ekonomija, demokratija i integracija napreduju na komplementaran način, uz istovremeno poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Kurti je takođe pokazao da su kosovske institucije rešene da unaprede dijalog sa Srbijom i sprovođenje Evropskog plana, poštujući Ustav Kosova i blisko sarađujući sa EU i SAD.