16:30

29.03.2023

16:30

29.03.2023

Danas

„Bilo mi je zadovoljstvo da boravim u Bujanovcu, Preševu i Vranju. Još jednom ističem da promene granica na jugu Srbije neće biti, a ja ću uložiti maksimalni napor da podržimo dalji razvoj ovog regiona i Vranja kao centralne opštine“, poručio je na kraju svoje trodnevne posete Pčinjskom okrugu ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Hil je i u Vranju ponovio stav da „neće biti nikakvih promena granica na jugu Srbije“, te da se „problemi etničkih Albanaca moraju rešavati kroz institucije sistema Srbije i dijalogom sa predstavnicima vlade u Beogradu“.

Svoju trodnevnu posetu jugu Srbije ambasador Kristofer Hil počeo je u Bujanovcu razgovorom sa predstavnicima Albanaca, a boravio je i u Preševu. Tokom posete Hil je obišao i Vojnu bazu JUG kod Bujanovca, gde se sprovode zajedničke vežbe pripadnika VS i SAD za učešće u multinacionalnim mirovnim misijama u okviru Ujedinjenih nacija. Poseta Bazi JUG je imala po proceni analitičara i poruku poslatu Beogradu u odnosu na aktuelne odnose sa Rusijom.

Ambasador Hil je u Američkom kutku u Bujanovcu, razgovarao sa studentima i srednjoškolcima Srbima, Albancima i Romima ukazujući na „značaj zajedničkog suživota i uključivanje svih etničkih zajednica u kulturne i obrazovne projekte koji se sprovode u ovoj opštini“.

Tokom svoje posete ambasador Hil je dao i više intervjua lokalnim medijima na albanskom i srpskom jeziku, kao što su RTV Aldi iz Preševa i Agencija JUGpress iz Leskovca, ukazujući na potrebe „rešavanja svih spornih pitanja kroz dijalog i bolju saradnju sa ministarstvima u Beogradu“.