23:45

29.03.2023

23:45

29.03.2023

RTKlive

U okviru aktivnosti koje se odvijaju na drugom samitu demokratije, predsednik Skupštine Republike Kosovo Gljauk Konjufca učestvovao je na panelu na temu „Slobodni i pošteni izbori – Uloga Kongresa u promovisanju zdrave izborne politike i učešće birača“.

Konjufca je u svom govoru govorio o dostignućima i izazovima Kosova u organizaciji svih dosadašnjih izbornih ciklusa, dodajući da je napredak postignut u ovoj oblasti doprineo demokratskom razvoju Kosova.

„Kosovo je pokazalo izuzetan napredak na svom putu ka konsolidaciji demokratije i da su svi izborni procesi poslednjih godina, prema domaćim i međunarodnim izveštajima, organizovani u skladu sa najvišim demokratskim standardima za slobodne i fer izbore, čime se dokazuje zrelost i visok politički nivo i nivo građanske kulture“, naglasio je Konjufca, saopštava Služba za informisanje Skupštine.

On je istakao i ulogu Skupštine Kosova u ovom procesu, ističući činjenicu da su posle višegodišnjeg truda parlamentarne političke grupe sada na pragu završetka rada na izbornoj reformi, kako bi se omogućilo rešavanje nedostataka otkrivenih tokom proteklih izbornih procesa i uskoro će te izmene biti odobrene u Skupštini.

"Uprkos izazovima i radu koji nas čeka, dosadašnji rezultati dokazuju našu političku opreznost i posvećenost izgradnji stabilnog demokratskog društva i države", rekao je predsednik Skupštine Gljauk Konjufca.