19:10

29.03.2023

19:10

29.03.2023

Fonet, Danas

Srbija pokušava da u našem regionu radi ono što Rusija radi u svom, izjavio je danas je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je bio gost Instituta Sjedinjenih Američkih Država za mir.

Ruska agresija na Ukrajinu ima vrlo snažne refleksije na prostor Zapadnog Balkana, a njen najdrastičniji uticaj na Balkanu, prema rečima Đukanovića, desio se u Crnoj Gori za vreme parlamentarnih izbora 2016. godine, prenosi portal CDM.

On je naveo da je Rusija tada pokušala da u Crnoj Gori smeni vladu u državnom udaru i da zaustavi pristup Crne Gore u NATO, ali je država uspela tome da se odupre.

Na Zapadnom Balkanu, smatra Đukanović, imamo očiglednu repliku onog što Rusija želi da radi u svom regionu.

Na Balkanu imamo pokušaj da se stvori “srpski svet”, po modelu “ruskog sveta”. Rusija pokušava da revidira istoriju zemalja svog regiona kako bi postigla dominaciju i uticaj koji je imao Sovjetski Savez, a isto Srbija pokušava da uradi u svom regionu, kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, to su retrogradne politike koje ne žele da upravljaju svojim zemljama, već svojim nacijama.

Srbija pokušava da vlada i da se pita u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, a ta politika, nažalost, još ne dobija adekvatan odgovor od naših partnera sa Zapada, ocenio je Đukanović.

Govoreći o predsedničkim izborima i eventualnom ruskom uticaju na njih, Đukanović kaže da bi voleo kada bi mogao da potvrdi da se Rusija ne meša, ali poručuje da je “to samo iluzija”.

Ruski svet je isti kao srpski svet. Ruska politika u njihovom regionu jednaka je politici Srbije u našem regionu, a najvažniji instrumenti obe te politike su pravoslavne crkve. I srpska i ruska crkva danas su zanemarljivo verske organizacije, one su apsolutno političke organizacije, kazao je Đukanović.

Žao mu je, dodao je, što na sva njegova “blagovremena upozorenja još od 2016. godine nije bilo adekvatnije reakcije neke od zapadnih adresa”.