20:33

25.05.2023

20:33

25.05.2023

Radio Slobodna Evropa

Ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu kritikovale su u odvojenim izjavama učešće direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Ambasada Ukrajine je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakla da Srbija i Ukrajina teže članstvu u Evropskoj uniji (EU) i da bi Srbija, u odnosu na to, trebalo da uvede sankcije Rusiji.

"Računamo na to da će se zemlja kandidat za članstvo u EU pridružiti zajedničkoj evropskoj politici prema državi agresoru, Ruskoj Federaciji", naveli su u Ambasadi Ukrajine.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil u pisanoj izjavi za RSE naveo je da "ne bi trebalo iko da daje legitimitet ruskoj akciji tako što će sarađivati sa Kremljom kao da je sve u redu".

"Agresija Rusije protiv njenog mirnog suseda, Ukrajine, je nezakonita i nerazumna. Vladimir Putin je započeo ovaj brutalni rat. On može i treba odmah da ga prekine i zaustavi smrt i razaranja koja njegov rat čini", naveo je Hil.

Ruski državni mediji preneli su 24. maja da direktor BIA Aleksandar Vulin učestvuje kao predstavnik Srbije na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Vulinovu posetu Moskvi komentarisao je i američki senator Kris Marfi (Chris Murphy) koji je u poseti Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Marfi je na konferenciji za medije 25. maja rekao da "Rusija ovih dana traži prijatelje" i da bi za srpske građane bilo dobro da se Srbija uskladi sa sankcijama prema Rusiji i da i sada bude uz Evropsku uniju po tom pitanju.

"Ne mislim da je konstruktivno za bilo koju naciju da pruža političku i moralnu podršku režimu (predsednika Rusije) Vladimira Putina", rekao je Marfi.

Zvanična informacija o Vulinovom učešću na konferenciji u Moskvi nije objavljena na sajtovima zvaničnih institucija u Srbiji, a iz Vlade Srbije nisu odgovorili na upit RSE o tome.

Na fotografijama koje je u okviru vesti, 24. maja, objavio Russia Today Balkan vidi se Vulin sa drugim učesnicima konferencije, među kojima je i predsednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Darko Obradović iz nevladinog Centra za strateške analize sa sedištem u Beogradu za RSE je ocenio da se Vulinovim učešćem na događaju u Rusiji šalje negativna slika u svet.

Kako je istakao, takva slika je poslata i, kako je rekao, partnerima Srbije koji su najveći investitori, a ujedno i najveći trgovinski partneri danas, referišući na zemlje Zapada.

"Mislim da je kontraproduktivno da bilo ko iz Srbije učestvuje na moskovskim parameđunarodnim konferencijama", rekao je Obradović.

On je naglasio da spoljnopolitička kretanja zvaničnika "moraju biti u skladu sa strateškim interesima Srbije".