11:25

02.02.2017

11:25

02.02.2017

RTK2

Za telefonske pozive ka Kosovu od danas se može koristiti i poseban međunarodni kod +383, koji je MTU dodelila Kosovu, a kao rezultat dogovora u Briselu .

Direktor Telekoma Kosova Agron Mustafa je na konferenciji za novinare saopštio da je od danas u funkciji međunarodni poziv sa novim kosovskim kodom +383.

On je pred novinarima uputio prvi telefonski poziv sa novim međunarodnim pozivnim brojem, ocenivši da se radi o događaju od velikog značaja.

“Sa uvođenjem novog pozivnog broja ostali će se postepeno eliminisati. Pozivni broj 381 će do kraja 2017. u potpunosti biti izbačen“, rekao je Mustafa.

Međunarodna telekomunikaciona unija dodelila je Kosovu trocifreni pozivni broj +383, u skladu sa rezultatima dijaloga u Briselu.

Istovremeno je srpskoj kompaniji MTS d.o.o dodeljena privremena dozvola za mobilnu telefoniju i licenca za usluge fiksne telefonije na Kosovu koje je izdala Regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova.

Dodeljivanje pozivnog broja Kosovu potvrđeno je u biltenu Međunarodne telekomunikacione unije.

Za Kosovo se kao pozivni telefonski brojevi koriste - iz Srbije za fiksnu telefoniju +381, dok se za mobilne koriste slovenački kompanije IPKO +386, i iz Monaka +377 koji koristi mobilni operater Valja.