18:20

06.02.2017

18:20

06.02.2017

Kristina Petrović, RTK2

Na sednici Predsedništva je odlučeno će se naredno skupštinsko zasedanje, na kome će se debatovati o formiranju Oružanih snaga Kosova, održati u četvrtak.

Nakon današnjeg zasedanja predsednik parlamenta Kadri Veselji je rekao da na Kosovu više neće biti prepreka za slobodno kretanje građana.

Predsednik Skupštine Kosova je rekao da na Kosovu više neće biti zidova i upozorio je građane da ne nasedaju na provokacije.

“Neće više biti zidova na Kosovu. Vi ste i sami svedoci da je on  na kraju srušen. Sada će biti realizovan novi projekat, koji će biti u skladu sa kosovskim institucijama i slobodom kretanja  građana. Neka budu sigurni I neka ne nasedaju na bilo kakve političke provokacije”, rekao je predsednik Skupštine Kadri Veselji. 

Međutim, iz opozicije tvrde da će srušeni zid samo biti zamenjen novim.

“Moram da kažem da je ono što se dešava poslednjih dana manipulacija javnim mnjenjem, jer se odvija cirkus u vezi sa zidom koji se ruši i ponovo gradi, pretvarajući se da Kosovo vraća suverenitet i kontrolu nad severom zemlje. Mislim da ste čuli predsednika Skupštine koji je izjavio da zidovi pripadaju prošlosti, iako svi znamo da će sutra početi izgradnja novog zida", kazao je Driton Čauši, poslanik Samoopredeljenja

Na zahtev poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja predviđeno je da se među tačkama dnevnog reda na narednoj sednici skupštine nađe i rasprava o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage. Prema rečima poslanika ove stranke Palj Ljekaja, to ne znači da će i biti predložen Zakon o osnivanju Oružanih snaga.

“Do sada se nismo izjasnili da li bi trebalo da se BSK transformišu u OSK, ili da se donese Zakon kojim se proširuju delatnosti Kosovskih bezbednosnih snaga i za koje nije potrebna dvotrećinska većina glasova, ali o tome će se još raspravljati", poručio je Palj Ljekaj Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova. 

Predsednik parlamenta je poručio da je pitanje vremena kada će doći do formiranja Vojske Kosova.

“Vojska Kosova je realnost koja će uslediti vrlo brzo. Ono što želim je da uverim ljude na Kosovu da nije važna samo odluka skupštine da transformiše BSK u Vojsku Kosova, koliko je važno da se donese odluka o investiranju u oružane snage, kako bi imali neophodno naoružanje, a to možemo imati samo u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom", kazao je Veselji.

Sednici Skupštine, na kojoj će se naći 23 tačake dnevnog reda, prema zahtevu poslanika, prisustvovaće premijer Isa Mustafa, koji će odgovarati na pitanja u vezi sa situacijom u Mitrovici i o Zakonu o zdravstvenom osiguranju.