12:02

14.02.2017

12:02

14.02.2017

RTK2

Direktor policije Kosova Špend Mađuni izjavio je u ponedeljak da na severu Kosova nema nevladinih organizacija a ni oružanih grupa koje finansira Rusija.

Fotografije naoružanih pojedinaca koje se mogu videti na FB su pogrešno protumačene u albanskim medijima, radi se o sportu vojne simulacije a ne ilegalnim pružanim grupama Srba.

Ovo je zaključak sa jučerašnjeg obraćanja poslanicima, čelnika kosovske policije, čime su demantovani pojedini albanski mediji koji su prethodnih nedelja u više navrata izveštavali da na severu ima ilegalnih srpskih vojnih grupa.

Naime, u medijima su prikazivane fotografije na kojima se vide naoružani pojedinci, sa maskama, u vojnim uniformama i oružjem, što je navelo medije da prenose kako se radi o srpskoj žandarmeriji koja je ilegalno ušla na Kosovo, a da zatim pišu i da na severu ima grupa koje podržava Rusija.  

Direktor KP Špend Mađuni je informisao poslanike da je policija Kosova proverila sve organizacije i pojedince, te dostavio dokaze u vidu fotografija i dokumenata, i saopštio da se radi o sportskoj aktivnosti koja je uredno registrovana pri kosovskim institucijama.

“Mogu da zaključim da se radi o aeroklubu koji je registrovan kao nezavisna, neprofitna NVO, koja je po svom statutu kategorisana kao sportsko društvo koje promoviše sportske discipline”, rekao je Mađuni dodavši da je na čelu ove NVO Momčilo Arlov, poreklom iz Hrvatske sa mestom boravka u Severnoj Mitrovici, dok je suosnivač te organizacije takođe osoba iz Severne Mitrovice.

“Osnivač ove organizacije poseduje dokumentaciju i kosovsku ličnu kartu”, rekao je Mađuni.

Ono što su albanski mediji videli na FB su fotografije koje su postavljali članovi ove NVO, a na kojima se vidi da su u uniformama, na kojima ima oznaka, u maskama i sa oružjem. Međutim, radi se o sportskom udruženju koje se zove “Airsoft klub Vukovi”.

“Na osnovu statuta, NVO u obavljanju sportskih aktivnosti ne koriste vatreno oružje, već plastičnu municiju. Ova organizacija je registrovana u kosovskim institucijama, poseduje registarski i fiskalni broj, kao i svu neophodnu dokumenatciju za delovanje NVO. Oprema koju koriste pojedinci unutar ove organizacije kupljena je u trgovinskoj radnji Melodia PX u Prištini. Ova NVO imala je aktivnosti u avgustu 2016”, rekao je direktor kosovske policije.

Mađuni je istakao da su specijalne jedinice izvršile proveru opreme i zaključile da oprema koja se vidi na fotografijama izgleda kao oružje, ali u stvari nema tu funkciju.

Poslanici su na sednici odbora izrazili zabrinutost zbog sumnji da na severu deluju kako su rekli NVO koje finansira Rusija, te su stoga i sazvali sastanak Odbora kako bi se ovo pitanje razjasnilo.

U saopštenju na FB stranici Airsoft kluba Vukovi, predsednik ovog udruženja Momčilo Arlov je početkom fabruara izdao saopštenje.

“Uprkos činjenici da je nakon našeg saopštenja vezanog za izveštavanje albanskih medija na Kosovu da sportsko udruženje „Airsoft Klub Vukovi“ predstavljeno kao „paravojna formacija i specijalna jedinica srpske žandarmerije ubačena na Kosovo da bi izazvala oružane sukobe“, došlo do osude ovakvog politički iskonstruisanog izveštavanja od strane albanskih medija od svih relevantnih kosovskih institucija koje su argumentovano navele da sportske aktivnosti realizujemo kao registrovani sportski klub u skladu sa postojećim zakonima”, piše u saopštenju.

Arlov dodaje da je u nastavku izvešatavanja on lično označen kao “ratnik iz Hrvatske”, čime je kako je rekao pokrenut medijski lični napad na njega, zvog čega je podneo ostavku na mesto predsednika sportskog udruženja.

“Ovo je moj svojevoljni izlazak iz tima kako se napadi na mene lično ne bi iskoristili za ugrožavanje bezbednosti članova kluba i opstanak kluba kao sportskog udruženja”, saopštio je Arlov.

Na Vikipediji piše da je Airsoft vojno simulacijski sport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike.