13:08

02.05.2019

13:08

02.05.2019

SEEbiz

Epl je ove nedelje zvanično potvrdio da je prihod kompanije pao za 5 posto u prvom kvartalu 2019. To je prvi pad prihoda i zarade te kompanije od 2002. godine.

U istom periodu prodaja ajfona, najprodavanijeg uređaja, pala je za čak 17 posto.

Eplov ajfon je godinama uspešno prkosio zakonima tržišta - kupci su željno satima čekali u redu ispred poslovnica, samo da među prvima kupe svoj primerak telefona, a proizvođač je neprestano dizao cenu svojih proizvoda.

Ipak, investitori su početkom godine upozorili da će trgovinski sukob SAD i Kine "uzeti svoj danak" i narušiti poslovanje tehnološkog giganta. Očekivano, prva na udaru bila je prodaja ajfona u Kini, koja je u prvom kvartalu 2019. pala za 30 posto.

Prema trenutno dostupnim podacima, Kinezi su u tom periodu kupili samo 6,5 miliona ajfona, što je najgori pad prodaje u poslednje dve godine.

Skromno pojeftinjenje ajfonovih uređaja u Kini, kojim je uprava Epla pokušala da amortizuje troškove carina, nije bilo dovoljno da se suprotstave tržišnoj konkurenciji novih kineskih proizvođača poput Huaveja i Sjaomija.

Iako izvršni direktor Epla Tim Kuk smatra da je "najgore prošlo" i da tražnja za ajfonom u Kini stabilno raste, većina investitora ne očekuje poboljšanje situacije do nove generacije pametnih telefona koja će se bazirati na brzoj 5G mreži, a koja se očekuje već 2020. godine.

Do tada, investitori se udaljavaju od ajfona, a više cene imaju ostale proizvode i usluge koje kompanija nudi. Usluge Epl pej, Epl ker i Epl mjuzik samo u ovom kvartalu ostvarili su prihod od 11,5 milijardi dolara, što je 16 posto više nego što su ostvarili godinu ranije, pa ne čudi što Epl planira da dodatno investira u taj segment.