11:27

07.05.2019

11:27

07.05.2019

Al Jazeera

Rast vrednosti od 59 odsto na godišnjem nivou, na 141 milijardu dolara, omogućio je Alibabi da zauzme prvo mesto na listi BrandZ Top 100 kineskih brendova.

To je prvi put da je ova kompanija proglašena najvrednijim nacionalnim brendom na godišnjoj rang listi BrandZa.

BrandZ je najveća i najuticajnija platforma za vrednovanje brendova u svetu, koju su kreirale britanske multinacionalne kompanije za oglašavanje, odnose s javnostima i savetovanje, WPP grupa i Kantar.

Prema rang listi, vrednost brenda Alibaba porasla je 136 posto u poslednjih pet godina na lestvici BrandZ Top 100, nadmašivši ukupan rast Top 100 koji je u tom periodu iznosio 92 odsto, objavila je Al Jazeera Balkans.

Iza Alibabe nalazi se investicioni konglomerat Tencent, čiji je brend povećao vrednost na 138 milijardi dolara.

Kompanije Huawei, Baidu i JD se takođe nalaze među 10 najvrednijih kineskih brendova na rang listi.

"Volatilnost na kineskim berzama u protekloj godini bila je stres test stvarnog života za vredne brendove, koji su nastavili da pobeđuju tržište. Jednostavno rečeno, vredni brendovi donose vrhunski povrat akcionarima", rekao je David Rot, izvršni direktor kompanije WPP Global Retail Business.

On je dodao da se "prag za ulazak u BrandZ Top 100 više nego udvostručio, sa 311 miliona dolara u 2018. na 681 milion dolara u 2019. godini".

U izveštaju se ukazuje na veliki potencijal za dalji rast kineskog brenda u inostranstvu, pošto Kina ide korak dalje s industrijskim fokusom svoje inicijative Pojas i put ka uspostavljanju liderstva u oblastima kao što su veštačka inteligencija, robotika, internet i zelena energija.