13:49

07.06.2019

13:49

07.06.2019

KoSSev

Kancelarija EU na Kosovu, danas je obavestila javnost da je došlo do otkazivanja projekta u vrednosti od 12 miliona evra za izgradnju skladišta opasnog otpada na Kosovu. Kao razlog za to naveli su odbijanje lokalne skupštine da se takav objekat izgradi na teritoriji opštine. Iz Kancelarije EU na Kosovu su naveli da se o ovom otpadu trenutno ne vodi računa, i da kao takav sa sobom nosi pretnju po zdravlje ljudi na čitavom Kosovu.

Izgradnja objekta za skladištenje opasnog otpada trebalo je da se sprovede na osnovu odluke Vlade Kosova iz 2010. godine, pri čemu je vlada trebalo da osigura da ovaj projekat bude usvojen u skupštini opštine, saopštili su iz Kancelarije EU na Kosovu.

Vlada Kosova je, kako navode, na početku odredila zemljišnu parcelu u okviru starog vojnog kompleksa u selu Ariljača u Kosovu Polju. Međutim, ova parcela proglašena je nepogodnom nakon preliminarnog ispitivanja, zbog neeksplodiranih ubojnih sredstava i starih bunkera, što je izgradnju učinilo nemogućom.   

Nakon nekoliko zahteva upućenih od strane Kancelarije EU na Kosovu, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja odredilo je zamensku lokaciju na teritoriji opštine Kosovo Polje.

I pored toga, lokalna skupština je odbila da se takav objekat podigne na teritoriji njihove opštine, čime, kako se navodi u saopštenju, nije ostavljena druga mogućnost Kancelariji EU na Kosovu sem da otkaže projekat.

Bez utvrđene zemljišne parcele, iz Kancelarije EU poručuju da nije preostalo dovoljno vremena za određivanje nove zemljišne parcele i ponovno sprovođenje svih pripremnih aktivnosti (geološke, geo tehničke, nacrt projekta, javne konsultacije, itd.) do završetka perioda za ugovaranje- decembar 2019., te da je stoga ovaj projekat otkazan.