16:09

25.10.2019

16:09

25.10.2019

Bojan Tomić, RTK2

Agrokos, sajam agrobiznisa, hrane i pića organizovan je u Prištini po 19. put. Ove godine je 107 izlagača iz čitavog regiona  promovisalo svoje proizvode. Organizatori su zadovoljni posetom jer je tokom tri dana sajam posetilo više od 10.000 ljudi.

Sajam u Prištini je dobra prilika  za promovisanje domaćih proizvoda i zdrave  hrane.

"Došli su sertifikovani proizvođači organske hrane, što sada predstavlja trend u svetu. Ljudi industrijsku hranu zamenjuju organskom. Reč je o zdravoj hrani, a mi na Balkanu imamo sve uslove za proizvodnju organske hrane koju smo promovisali na ovom sajmu", istakao je Bekim Đafa, jedan od organizatora  sajma.

Među izlagačima se našao i Gradimir Živković iz Budrige, sa bogatim asortimanom svojih proizvoda.

“Kompletna prerada, kako slatka tako i kisela. U ponudi su sve vrste ajvara, pinđura, prštene vezenke, sve vrste salata: rusku, lovačku, cveklu, kornišone, barenu i peglanu papriku”, rekao je Gradimir Živković iz Donje Budrige.

Predstavnici kompanija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije ističu da se rado odazivaju pozivu jer mnogi od njih imaju i svoja predstavništva na Kosovu.

"Sarađujemo sa kosovskim tržištem više od 20 godina. Ovde imamo našeg distributora i ta saradnja je obostrana i broj prodatih flaša je, iz godine u godinu, sve veći",kaže Nikola Karkaš predstavnik kompanije iz Podgorice.

"Imali smo dobru posetu,potpisali smo i sklopili par ugovora,posetili su nas neke firme iz Albanije koje su zainteresovane da sklope posao sa nama i da rade sadni materijal borovnice  i aronije kao i semena paprike i paradajza“,napominje Aba Zukić, predstavnik firme iz Velike Plane.

Pored proizvođača hrane na sajmu su učestvovale i kompanije koje se bave pakovanjem i preradom poljoprivrednih proizvoda.