09:39

28.10.2019

09:39

28.10.2019

Slobodno srpski

Predsednik Alijanse za “Biznis” Kosova biznis Agim Šahini rekao je u emisiji Slobodno srpski da čitav Zapadni Balkan ima velike gubitke zbog loše politike koja je sprovedena na celom Balkanu.

"Zbog toga privreda uvek trpi, a najveću štetu imaju privrednici, pa  i države. Po našim procentima, ni jedna država na Balkanu nema dobar ekonomski razvoj" rekao je predsednik ove poslovne asocijacije.

Najveći problem države imaju zbog manjka direktnih stranih investicija, a optimističke izjave političara nazvao je političkim marketingom.

"Statistike pokazuju drugačije. Ne samo u Srbiji, nego i ovde na Kosovu. Političari uvek prave politički marketing, pa isto tako i u Albaniji. Mi nemamo ništa protiv pozitivnog marketinga, ali statistike pokazuju da smo samo prošle godine imali skoro 50 miliona evra manje stranih investicija na Kosovu. Imali smo skoro 12 hiljada zaposlenih radnika manje u odnosu na period iz 2017. i 2016. godine. Prošle godine imamo više od 65 stranih kompanija koje su pobegle s Kosova", rekao je Šahini.

Mentalitet na Balkanu svuda isti, samo pričamo različitim jezicima

Inicijativu pokrenutu u Novom Sadu o stvaranju balkanskog "mini - Šengena" vidi kao dobru, ali teško sprovodivu ideju, jer je sadašnja situacija veoma loša, a i to bi moglo da ostane samo na nivou političkog marketinga. Pored činjenice da se gubi prilikom čekanja kamiona na granicama između Srbije, Makedonije i Albanije najmanje 26 miliona časova godišnje, napominje  da su tu i višečasovna unutrašnja čekanja na terminalima i carinama.

"Mi imamo podatke da samo ti kamioni na godišnjem nivou na celom Balkanu gube više od 500 miliona evra, a cela privreda Balkana gubi gubi više od pet milijardi evra", kaže Šahini.

Dodaje da  bi trebalo da ne gledamo u prošlost, koja je nažalost na celom Balkanu obeležena zločinima i ratovima, za koje i dan danas mi plaćamo taj ceh, nego u budućnost, te da treba da znamo da je mentalitet balkanski svuda isti, samo pričamo drugačijim jezikom.

"Mi smo rat završili 1999.godine, ali nismo završili ovaj rat diplomatski i ekonomski, iako je naš najveći strateški partner na Balkanu Srbija. Mi smo uvozili od Srbije više od 500 miliona evra. Međutim to partnerstvo nije bilo sa obe strane", ističe Šahini.