15:00

08.02.2020

15:00

08.02.2020

Tanjug

Cene nafte danas su na putu da zabeleže petu uzastopnu nedelju pada, pritisnute „osekom“ tražnje u Kini zbod epidemije koronavirusa, dok Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija pokušavaju da dođu do zajedničkog stava o tome kako da spreče dalji pad.

Svernomorska nafta „brent“, svetska referenca za formiranje cena na tržištima „crnog zlata“, pojeftnila je za 0,1 odsto i trgovala se za 54,88 dolara po barelu, dok je američka „laka“ nafta WTI pala za 0,3 procenta na 50,78 dolara za barel, prema izveštaju portala „oilprice.com“.

Ovo je najduži niz uzastopnih nedeljnih opadanja cena nafte od novembra 2018. godine, prema procenama „Blumberga“.

Epidemija koronavirusa, koja je odnela više stotina ljudskih života, postaje sve pogubnija i za proizvođače i trgovce naftom, usled drastičnog pada tražnje u Kini izazvanog oganičavanjem putovanja i obustavljanjem na hiljade letova iz te zemlje i ka njoj radi sprečavanja širenja zaraze.

Zbog slabe tražnje za gorivom i smanjene industrijske aktivnosti, kineske rafinerije – počev od najvećeg Sinopeka do nezavisnih rafinerija u Šandongu – smanjuju kapacitete, a trgovci na robnim berzama i vodeće naftne kompanije vode bitku da nađu spot kupce izvan Kine.

Prema procenama IHS Markita, epidemija virusa će verovatno oboriti proizvodnju rafinerija u Kini za najmanje 1,7 miliona barela dnevno (bpd) u februaru, umesto predviđenog povećanja od 760.000 bpd. To bi bio „najoštriji pad u jednom mescu u istoriji“, izjavio je Sjaonan Feng, analitičar u istraživačkom sektoru iz IHS Markita.