14:53

26.02.2020

14:53

26.02.2020

Tanjug

Akcije u indeksnoj korpi S&P 500 izgubile su oko 1,7 biliona dolara vrednosti za samo dva dana masovne rasprodaje na Vol stritu.

Benčmark indeks akcija S&P izgubio je juče 810 milijardi dolara vrednosti, nakon gubitka od 927 milijardi dolara dan ranije, objavio je viši analitičar za indekse u kompaniji S&P Dau Džons Hauard Silverblat.

Prema podacima kompanije, vrednost akcija je pala za 2.138 milijardi dolara sa rekordnog nivoa na kom su bile prošle srede, jer su investitori krenuli u rasprodaju kako bi se rešili rizičnih aktiva usled sve većeg straha od usporavanja globalnog rasta zbog smrtonosnog koronavirusa.

Dvodnevni gubitak indeksa S&P 500 iznosio je 6,3 odsto, što je njegov najveći pad od avgusta 2015. godine, kada je kineska vlada devalvirala juan zbog trgovinskog rata sa SAD.

Industrijski indeks Dau Džons je u utorak potonuo za dodatnih 900 poena nakon što je u ponedeljak izgubio neverovatnih 1.000 bodova, dok je tehološki Nasdak kompozit juče oslabio za 2,8 procenata, pridruživši se tako indeksima S&P 500 i Dau Džonsu koji u ovoj godini beleže negativan rezultat.

Prinosi na američke obveznice su takođe opali, pošto investitori traže sigurniju imovinu za svoja ulaganja. Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na rekordni minimum od 1,32 procenta.

Širenje koronavirusa, koji je zarazio više od 80.000 i ubio više od 2.700 ljudi, izazvalo je cunami na tržištima kapitala. Kompanije poput Epla, Najkija, Junajted erlajnsa i Masterkarda izdale su upozorenja o uticaju koronavirusa na njihove zarade.

Investitori na Vol stritu u sve većem broju prodaju akcije proizvođača čipova, koji se u velikoj meri oslanjaju na prihode iz Kine, jer postaje sve očiglednije da će prekid u dobavljačkom lancu potrajati sve dok se epidemija ne obuzda.

Zdravstveni zvaničnici iz američkog Centra za kontrolu bolesti saopštili su u utorak da će se koronavirus "verovatno" proširiti i po Sjedinjenim Državama, i da američka javnost treba da se "pripremi za pretpostavku da će situacija biti loša".