20:08

02.03.2020

20:08

02.03.2020

Beta

Dugo očekivani trgovinski pregovori EU i Britanije počinju usred tenzija zbog pretnji premijera Britanije Borisa Džonsona da će odstupiti od pregovora ako se u roku od četiri meseca ne postigne dovoljan napredak.

Ovi razgovori označavaju početak procesa koji za cilj ima da obezbedi Britaniji trgovinske i druge veze sa najvećim svetskim trgovinskim blokom.

Tokom tranzicije Britanija ostaje u ekonomskoj orbiti EU, koja podrazumeva jedinstveno tržište za robu i usluge, iako je napustila političke institucije organizacije.

Prema Džonsonu, sve pregovore treba zaključiti do kraja godine, što predstavlja izvestan pritisak na pregovarače. EU je saopštila da neće pod pritiskom Džonsonovog zahteva zaključiti trgovinski sporazum do kraja godine koji bi Britaniji mogao da obezbedi konkurentsku prednost.

EU pregovarači žele da Britanija potpiše sporazum na osnovu propisa EU koji uključuju ekološke standarde, prava radnika i pravila o državnoj pomoći.

Ovonedeljni pregovori će se održati u Briselu. Evropsku uniju će predstavljati Evropska komisija koja je nadgledala proces Bregzita i u ime 27 zemalja članica pregovara o medjunarodnim trgovinskim sporazumima. Glavni pregovarač EU Mišel Barnije izjavio je da nijedan dogovor ne može omogućiti odvijanje trgovine kao što je pružalo članstvo u EU.

Prva runda pregovora trajaće do četvrtka i uglavnom će se odnositi na pregovaračke formalnosti, iako se očekuje odredjena rasprava o suštini sporazuma. Trebalo bi da se timovi sastaju svake 2-3 nedelje, naizmenično u Briselu i Londonu.

Takođe se očekuje da će polovina pregovora biti održana do kraja juna. To će biti ključni momenat u pregovorima, jer Britanija do tada mora da se odluči o produžetku prelaznog perioda koji ima za cilj da olakša izlazak iz bloka.

Džonson je insistirao na tome da neće tražiti nikakav produžetak prelaznog perioda posle kraja ove godine. Ukoliko se prelazni period ne nastavi, trgovina izmedju EU i Britanije će se odvijati po pravilima Svetske trgovinske organizacije koja bi uključivala tarife i druga ograničenja.

Premijer Britanije bio je jedan od glavnih nosilaca kampanje za Bregzit tokom referenduma 2016. On je izjavio da će izlazak iz EU vratiti suverenitet Britaniji dodajući da neće dozvoliti da se zakon u Britaniji uskladjuje sa EU.

Prvi problem oko sporazuma mogao bi da se tiče pravila o ribarenju.

Džonson je tim povodom izjavio da Britanija nakon Bregzita preuzima kontrolu nad svojim vodama dok EU želi da osigura da njene ribarske flote i dalje imaju pristup tim vodama kao i do sada.