20:52

09.03.2020

20:52

09.03.2020

RTK

“Populizam je bolest regiona. Umesto da rešavaju suštinska pitanja, političari se bore samo za način kako ostati na vlasti. Oni nemaju viziju, pogotovo ne za ekonomsku budućnost”, reagovao je danas Investicioni forum za komore (FIO) prema kojem kompanije iz balkanskih zemalja i dalje gube puno vremena i novca čekajući na graničnim prelazima zbog međusobnog nepoznavanja dokumenata i potvrda, kao i zbog komplikovanih procedura.

"Kao što smo rekli danas na konferenciji za novinare u Privrednoj komori, ako govorimo o evropskim integracijama, onda moramo da obezbedimo slobodno kreatnje ljudi, novca, kapitala i usluga. Trgovina, investicije, mobilnost i digitalizacija su četiri ključna sektora u kojima moramo dati prioritet ekonomskom prosperitetu i otvorenom pristupu evropskoj porodici".

"Ekonomska saradnja u regionu nema alternativu osim uklanjanja barijera i jačanja dijaloga. Samo sat vremena čekanja na graničnim prelazima za kamion znači još dva evra. Dok paradajz čeka na granici, oni se pretvaraju u kečape", rekao je generalni sekretar FIO Safet Grdžaliju.

Prema njegovim rečima, "još je potrebno raditi da se približavamo evropskom nivou. Internacionalizacija ekonomije, sertifikacija i standardizacija treba da budu prioritet".

"Ekonomski rast od četiri procenta u zemljama regiona trebalo bi da bude princip. Potrebna su nam ulaganja, nova radna mesta, ugovori naših firmi sa stranim partnerima", rekao je Grdžaliju.

Investicioni forum Komore, koji postoji od 2015. godine i obuhvata šest zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, daje pozitivne rezultate, navodi makedonska Privredna komora. Za četiri godine trgovinska razmena sa zemljama regiona povećana je za 400 miliona evra, a izvoz za 41 odsto.

"Aktivnosti ojačane kroz FIO, kroz brojke, pokazuju rezultate. Prošle godine trgovinska razmena sa regionom bila je 1,5 milijarda evra, dok je u 2015. bila 1,09 milijarda evra. Prošle godine izvoz je bio 734 miliona evra, dok je u 2015. godini bio 518,4 miliona", rekla je Tatjana Sterieva iz Privredne komore.