12:44

01.04.2020

12:44

01.04.2020

Tanjug

Evropske akcije su prvog trgovačkog dana u novom kvartalu u padu, pošto su sumorni ekonomski podaci iz Azije ukazali na trajniju štetu od pandemije koronavirusa i izazivali strah od duboke globalne recesije.

Panevropski indeks STOKS 600 pao je jutros u 7,05 časova po GMT za 2,4 odsto, nakon jučerašnjeg završetka najgoreg kvartala u poslednjih 18 godina usled mera karantina radi sprečavanja širenja virusa Covid-19.

Te mere su zaustavile poslovnu aktivnost i pojačale pretnje u pogledu gubitaka kompanija i masovnih otpuštanja, izveštava Rojters.

Podaci objavljeni danas pokazuju da je fabrička aktivnost u većem delu Azije pala u martu, jer je pandemija paralisala lance snabdevanja, pri čemu je sunovrat izvoza Japana i Južne Koreje bacio u zasenak umereno poboljšanje ekonomske aktivnosti u Kini.

Indeks najlikvidnijih akcija Londonske berze FTSE 100 potonuo je za 2,5 posto danas, dok su akcije finansijskih kompanija pale za 7,0 procenata, pošto suse brojne banke iz Velike Britanije pridružile evropskim partnerima u obustavi isplate dividendi kako bi povećale likvidnost.