15:19

01.04.2020

15:19

01.04.2020

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2

Iako smatra da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja, stručnjak za ekonomska pitanja Fljamur Keća ipak podržava uvođenje recipročnih mera prema Srbiji. Keća u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, ističe da mere reciprociteta, koje je umesto taksi uvela Vlada Kosova na dužnosti, neće naštetiti kosovskoj ekonomiji već će dovesti Kosovo u ravnopravan položaj sa Srbijom po svim pitanjima.

“Mislim da je to pozitivan korak koji je preduzela Vlada Kosova jer bi to trebalo da doprinese obostranom poštovanju. Ja mislim da će to uticati na Vladu Srbije da se malo bolje ponaša i da počne da sarađuje sa Kosovom kao sa drugim zemljama”, kaže Keća.

Međutim, on ukazuje i da će pandemija koronavirusa imati negativne posledice na ekonomski razvoj u celom svetu, pa i na Kosovu jer je zaustavljena proizvodnja što će se negativno reflektovati na privredu.

“U budućnosti ćemo imati neku recesiju koja će uticati na stepen proizvodnje na Kosovu. Očekujemo da ovaj virus što pre da prođe, ali posledice će biti velike, uticaće na velike ekonomske indikatore kao što je nezaposlenost, što je u neku ruku najteže za državu koja mora da pomogne da ne bi bilo socijalnih problema”, navodi Keća u izjavi za Radio Kosovo 2.

Ekonomski ekspert Keća ukazuje da u narednom periodu Kosovo ne može da očekuje veliku pomoć od drugih zemalja, pa je neophodno pripremiti dobre ekonomske mere kako bi se pomoglo privrednicima na Kosovu i ljudima koji su ostali bez posla.