20:02

09.04.2020

20:02

09.04.2020

Tanjug

Evropske berze su nastavile rast četvrti dan zaredom na krilima nade da bi pandemija koronavirusa uskoro mogla da splasne.

Istovremeno, pažnja investitora je fokusirana na sastanaka ministara finansija EU, čiji je nastavak najavljen za danas, a na kojem će biti reči o dodatnim finansijskim merama podrške ekonomijama tog bloka.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 1,5 odsto i na putu je da, u skraćenoj trgovačkoj nedelji zbog uskršnjih praznika po Gregorijanskom kalendaru, zabeleži rast od 5,0 procenata, izveštava Rojters.

Akcije kompanija iz putničkog i turističkog sektora, kao i bankarske I industrije osiguranja, koje su bile među najteže pogođenima efektima korona krize, skočile su između 2,2 i 4,6 odsto.

Uspon referentnog indeksa STOKS 600 u prevodu znači da je povratio tržišnu vrednost za oko 1,7 biliona dolara od marta meseca, kada je pao na osmogodišnji minimum. Ipak, i dalje je za oko 24 procenta slabiji u odnosu na svoju rekordnu vrednost, jer je vanredno stanje širom Evrope ugušilo privrednu aktivnost i pokrenulo masovna otpuštanja zaposlenih.

Globalna tržišta akcija su takođe ojačala ove nedelje, što se delom duguje nezapamćenim fiskalnim i monetarnim podsticajima mnogih svetskih zemalja s ciljem ublažavanje udara zdravstvene krize na ekonomije.

Ministri finansija EU trebalo bi kasnije danas da nastave pregovore o paketu mera ekonomske podrške, vrednom pola biliona evra, a takođe se očekuje da će svetski proizvođači nafte danas postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što je izazvalo rast akcija energetskih kompanija za 1,1 procenat, navodi Rojters.