13:08

27.04.2020

13:08

27.04.2020

Tanjug

Posle višenedeljnog prekida proizvodnje zbog epidemije korona virusa, proizvođači automobila u Evropi postepeno pokreću proizvodnju.

Najveći proizvođač automobila na svetu, nemački Folksvagen, najavio je da sutra ponovo otvara fabriku u Volfsburgu.

Ohrabrena opadanjem širenja korona virusa, Nemačka je dozvolila malim radnjama da se ponovo otvore pod uslovom da poštuju striktne mere distanciranja i higijene, a njihov primer slede sada i velike kompanije, prenosi Rojters.

"Nemačka autoindustrija vraća se u ponedeljak. Mi u Folksvagenu iskoristili smo petonedeljnu pauzu da se pripremimo za restartovanje proizvodnje", rekao je predstavnik Folksvagena Bernd Osterloh.

BMW takođe pokreće u ponedeljak proizvodnju u fabrici u Velikoj Britaniji, a sledi otvaranje fabrika u Južnoj Karolini i Meksiku u maju.

Radnici će morati da nose zaštitne maske i da drže distancu.

Promenjena su i pravila vožnje u autobusima koji prevoze radnike kada je reč o sedištima i ulasku i izlasku iz vozila, piše Rojters.

Za intenziviranje proizvodnje spremaju se i fabrike Mercedes-Benca u Zindelfingenu i Bremenu.

Za razliku od Italije i Španije, Nemačka nikad nije zabranila proizvodnju automobila, mada su fabrike stale pošto su vlasti ograničle kretanje ljudi i nalžile zatvaranje prodavnica automobila zbog čega je pala potražnja.

Fijat-Krajsler otvara fabriku Sevel u Italiji sutra, sa planovima da se nastavi 80 odsto proizvodnje.

U Francuskoj Tojota ove nedelje pokreće fabriku u Valensijenu a Reno je započeo proizvodnju motora u fabrici zapadno od Pariza.

Švedski Volvo otvorio je fabriku u Torslandi nakon remonta proizvodnog procesa.

"Ekonomija u Evropi je zaustavljena. Za vakcinu će trebati puno vremena. Važno je da se restartuje (proizvodnja) na siguran način. Nadamo se da možemo da doprinesemo normalizaciji", rekao je izvršni direktor Volva Hakan Samuelson za Rojters.