13:41

29.04.2020

13:41

29.04.2020

Tanjug

Nemačke agencije za zapošljavanje računaju na, usled pandemije i njenih posledica po privredu, rast nezaposlenosti za 30 odsto.

Vodeći ekonomski instituti ističu da će istovremeno više barometara koji pokazuju stanje privrede pasti u aprilu na istorijski najniže vrednosti.

Tako je barometar zaposlenosti "Ifo" instituta pao sa 93,4 u martu na 86,3 bodova.

"To pokazuje da će nezaposlenost u Nemačkoj porasti", ističu eksperti.

Razlog za pesimističke prognoze su planovi firmi koje otpuštaju radnike zbog korona krize.

"Ifo" je sproveo anketu među oko 9.000 preduzeća o njihovim planovima za naredna tri meseca.

Posebno je krizom pogođen uslužni sektor.

Prvi put od finansijske krize uslediće ponovo veće otpuštanje, ukazuje "Ifo" navodeći da će i u trgovini, uz jedini izuzetak supermarketa, uslediti smanjenje zaposlenih.

Takođe i do skoro rastući građevinski sektor mogao bi biti pogođen otpuštanjem.

"Ifo" ističe da se trenutno ne može proceniti koliko će ljudi biti pogođeno negativnom politikom zapošljavanja.

Barometar tržišta rada naučnog instituta Savezne agencije za rad IAB u aprilu je pao za 6,8 bodova, i sa 93,5 se nalazi na najnižoj vrednosti od početka vođenja.

"Deset godina smo imali rast zapošljavanja u Nemačkoj. Taj trend će sada biti naglo prekinut", ističe IAB ekspert Enco Veber.

Agencije očekuju da će narednih meseci doći do velikog talasa otpuštanja za oko 30 odsto, to jest rastom broja nezaposlenih na preko tri miliona.

U drugoj polovini godine, u slučaju postepene normalizacije privredne delatnosti polovina rasta nezaposlenosti mogla bi biti nadoknađena.