17:54

04.05.2020

17:54

04.05.2020

Beta

Italija se ponovo pokrenula posle dvomesečne blokade zbog pandemije koronavirusa, sa 4,4 miliona Italijana koji su se vratili na posao sa popuštanjem mera.

Širom Italije oživela su gradilištai fabrike kako bi najpogođenija zemlja u Evropi koronavirusom i ekonomski uzdrmana ponovo pokrenula ekonomske aktivnosti.

Restorani i barovi dezinfikovali su podove i spremni su da usluže mušterije ali samo hranom i pićem za poneti. Sedenje u barovima i restoranima, kao i otvaranje komercijalnih prodavnica i frizerskih salona odloženo je na još nekoliko nedelja i zavisi od primene mera socijalne distance i higijene.

Italijanska vlast je apelovala na građane da nose maske u zatvorenim prostorima i javnom prevozu.

Ožalošćeni mogu da prisustvuju sahranama, ali je dozvoljeno prisustvo maksimalno 15 ljudi.

Profesionalnim sportistima je dozvoljeno da se vrate treninzima, na kojima će se raditi individualno, a parkovi su otvoreni za džogere, roditelje i decu.

Zvaničnici su svesni da će nastavak privrednih aktivnosti dovesti do porasta infekcija, a postepeno otvaranje predviđeno je za regione koji preduzimaju mere za praćenje zaraze, da brzo reaguju ako dođe do novih slučajeva kako zdravstveni sistem ne bi bio preopterećen.

Cilj je omogućiti postepen nastavak ekonomskih aktivnosti i zarazu držati pod kontrolom.