15:59

06.05.2020

15:59

06.05.2020

Tanjug, Blic

Potražnja za automobilima u Kini se ubrzano oporavlja, zahvaljujući kupcima koji žele da umesto javnog prevoza koriste sopstvena vozila, saopštio je danas Folksvagen, upozorivši, međutim, da se prodaja neće oporaviti tako brzo u drugim delovima sveta.

Prodaja putničkih automobila u Kini je u poslednjoj nedelji aprila bila iznad nivoa zabeleženog u istom periodu 2019. godine, objavio je izvršni direktor Folksvagena Jirgen Štakman, koji je nadležan za prodaju i marketing, prenosi Rojters.

"Očigledno je da će oporavak u Kini imati oblik latiničnog slova V. Ne računamo da će krivulja oporavka u Evropi biti u znaku slova V", naveo je Štakman.

U aprilu je prodaja VW-a u Nemačkoj pala za 60 odsto u odnosu na godinu ranije, a u ostatku Evrope za 85 procenata, jer su neka velika tržišta, poput Italije i Španije, bila potpuno zatvorena, dodao je on.

Prema njegoim rečima, prodaja u Severnoj Americi je potonula za 50 odsto a u Južnoj Americi za 81 procenat.

Štakman je ipak ocenio da će možda ojačati trend za individualnom mobilnošću, s obzirom na to da ljudi danas nastoje da izbegavaju javni prevoz zbog virusa Covid-19.

Takođe je rekao da su prijave kupaca unapred za kupovinu VW-ovih električnih automobila ID 3 dostigle u aprilu 37.000 vozila, i da je tražnja registrovana u celoj Evropi, pri čemu je najveća u Nemačkoj.