10:55

14.05.2020

10:55

14.05.2020

Fonet, Danas

Promet robe prema Kosovu tokom vanrednog stanja, u nekim segmentima, bio je i veći nego pre korone, jer je Kosovo zavisno od Srbije kada su u pitanju neke sirovine, izjavio je danas ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić i sugerisao da u eventualnom drugom talasu korona treba napraviti "balans između ekonomije i zdravlja“.

On je za TV Pink naveo da 83 odsto svih žitarica na Kosovu potiču iz Srbije, a da je tokom vanrednog stanja na Kosovo isporučeno robe u vrednosti od 18,5 miliona evra.

Kosovske vlasti, naveo je Ljajić, "sada vraćaju barijeru“, odnosno posebne takse i akcize za izvoz brašna u iznosu od 40 evra po toni, čime proizvođači iz Srbije postaju nekonkurentni.

Ceo sektor trgovine, ocenio je Ljajić, "nije prošao loše“, jer je bila velika potražnja prehrambenih proizvoda, ali je zabeležen pad u prodaji bele tehnike i nameštaja.

Tokom vanrednog stanja regitrovan je i rast izvoza žitarica u region i čitavu Evopu, a povećan je uvoz nafte i mediciskih sredstava.

Lajić je istakao klako treba biti spreman i na mogući drugi talas korone, ali da se "mora napraviti balans između zdravlja i ekomonije“.