14:56

21.05.2020

14:56

21.05.2020

Beta, Radio Slobodna Evropa

Iza pandemije koronavirusa ostaće duboko uzdrman, podeljen i siromašan svet, rekao je za Radio slobodna Evropa Džefri Saks, poznati svetski ekonomista, profesor Univeziteta Kolumbija.

"Pandemija nas ostavlja i sa pitanjem da li idemo ka novom hladnom ratu, što bi bilo opasno i glupo. Dakle, da li će to biti svet u kom će se demagozi boriti za moć i ona će određivati ishod, ili svet u kom prevagu odnose istina i ljudske potrebe. Oba su moguća", smatra Saks, navedeno je na sajtu RSE.

On je naveo da će neki regioni biti u stanju da se oporave i relativno normalizuju ekonomski život, ali će se suočiti sa ozbiljnim teškoćama ukoliko se ne pronađe vakcina u dogledno vreme, a ne misli da će se to uskoro desiti.

Saks je ocenio i da zemlje, koje su uspele da obuzdaju virus u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao što su Australija, Novi Zeland, Kina, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Vijetnam, mogu da započnu ekonomski oporavak.

"Nadam se i da će zemlje Centralne i Istočne Evrope uspeti da zadrže virus pod kontrolom što će im omogućiti obnavljanje makar dela ekonomskih aktivnosti. Međutim, u pojedinim sredinama virus će nastaviti da cirkuliše, pre svega u SAD, Brazilu, Meksiku, verovatno u znatnom delu Afrike i Pakistanu, moguće je i u Indiji, što bi bilo pogubno", rekao je ekonomista i dodao da je zbog toga pesimista.

On ne misli da će mere poput štampanja para pomoći u obnavljanju radnih mesta.

"Takođe, sektor maloprodaje je uzdrman, zatim građevinarstvo, automobilska i avioindustrija, putovanja su skoro obustavljena. Stoga nam predstoji veoma ozbiljna ekonomska kriza", kazao je Saks.

Prema njegovim rečima, istovremeno Volstrit i investitori smatraju da će jeftini novac i magična vakcina rešiti problem.

"Interesantna je ta utrka između optimista, koje smatram naivnima, i realista koji upozoravaju na nepovoljne scenarije", naveo je Saks.

Na pitanje, da li će pandemija ubrzati promene u globalizaciji, koje su se prethodnih godina mogle videti, on je naveo da će se sigurno ostvariti nešto od toga, dodajući da je korekcija pojedinih aspekata dosadašnje globalizacije u redu.

"Međutim, treba da se setimo perioda posle Prvog svetskog rata, kada je prekidanje globalnog lanca snabdevanja (decoupling) dovelo do sloma međunarodne trgovine. Nakon toga se pojavio fašizam i izbio je Drugi svetski rat", upozorio je Saks.

Smatra da ideja da bi mogao da postoji svet bez globalizacije, a da se pritom ne rauzme kako svetska ekonomija funkcioniše, vodi ka globalnom konfliktu.

"Ako me pitate da li se tako nešto može dogoditi, apsolutno da, može", rekao je Saks za RSE.