18:01

25.06.2020

18:01

25.06.2020

N1

Novi izveštaj MMF-a o izgledima svetske ekonomije za ovu i sledeću godinu ne ulivaju optimizam. Ta međunaordna finansijska organizacija predviđa još dublju recesiju i sporiji oporavak od posledice pandemije koronavirusa, od onog koji je prognoziran u aprilu.

Pandemija koronavirusa zaustavila je svetsku ekonomiju, što je pomoglo da se virus obuzda i sačuvaju životi, ali je izazvalo najgoru recesiju od velike depresije tridesetih godina prošlog veka, navodi se u najnovijoj analizi MMF-a.

Preko 75 odsto zemalja sada se otvara, ukidajući mere zabrane kretanja iako broj obolelih ponovo raste. Nekoliko zemalja beleži blagi ekonomski oporavak. Ipak, uz odsustvo medicinskog rešenja, snaga oporavka je veoma neizvesna i uticaj pandemije na različite privredne sektore i zemlje nejednak, stoji u izveštaju MMF-a.

Nova analiza te finansijske organizacije predviđa još dublju recesiju u ovoj godini od one prognozirane u aprilskom izveštaju. Pad BDP-a na globalnom nivou procenjen je na 4,9 odsto, što je za 1,9 procentnih poena gore od podatka iz prethodne analize MMFa. I oporavak koji je prognoziran za 2021. godinu biće manji, pa će sledeće godine rast svetske ekonomije biti 5,4 odsto umesto prethodno predviđenih 7 procenata.

Kumulativni gubici svetske ekonomije u dvogodišnjem periodu procenjuju se na 12 hiljada milijardi dolara. Očekuje se i da će Globalni javni dug dostići 140 odsto BDP-a, nivo zabeležen posle drugog svetskog rata.

Analitičari MMF-a zaključuju da globalna privreda još nije izašla iz najgoreg perioda, da donosioci odluka moraju biti na oprezu, i prilagođavati mere novonastalim okolnostima.

Privredi je potrebna fiskalna i monetarna podrška, uz zadržavanje transparentnosti i nezavisnog rada centralnih banaka.

Takođe, ukazuju na rizike koju nose novi talasi epidemije, koji bi mogli da smanje mobilnost i potrošnju, što ponovo dovodi do nestabilnosti javnih finansija i novog zaduživanja.