19:40

15.07.2020

19:40

15.07.2020

Beta, AFP

Šef američke diplomatije Majk Pompeo obećao je uvođenje novih sankcija partnerima na projektu izgradnje gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

"Ono što očekujemo jeste da će oni koji učestvuju u ovom projektu, biti podvrgnuti preispitivanju radi eventualnih sankcija", rekao je na konferenciji za novinare američki državni sekretar.

Američki predsednik Donald Tramp je krajem decembra potpisao zakon kojim se uvode sankcije kompanijama povezanim sa izgradnjom Severnog toka 2, pošto smatra da će time biti povećana zavisnost Evropljana od ruskog gasa i ojačan uticaj Moskve.

Te sankcije su osudili prvenstveno Berlin, glavni korisnik Severnog toka 2, i Evropska unija zbog američkog "mešanja" u evropske poslove.

Pompeo je najavio da taj projekat sada potpada pod zakon koji je Kongres 2017. usvojio gotovo jednoglasno, o "suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcijama".

"Naš glas danas pridružujemo glasovima Evropljana koji su zabrinuti zbog ruske agresije", rekao je diplomata Kris Robinson, zadužen za Rusiju u američkom Stejt departmentu.