18:42

30.07.2020

18:42

30.07.2020

RSE

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei nadmašio je južnokorejsku tehnološku kompaniju Samsung i postao najveći svetski prodavač pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine, prenosi AP.

Istraživačka kompanija Canalys saopštila je da je Huawei, koji se suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država, prodao 55,8 miliona uređaja, čime je prvi put nadmašio Samsung, koji je prodao 53,7 miliona.

Ovo je prvi put u poslednjih devet godina da neka kompanija, koja nije Samsung ili američki gigant Apple, vodi na tržištu, navodi se u izveštaju istraživačke firme Canalys.

Huawei je u izjavi naveo da je ovo znak "izuzetne otpornosti".

Huawei je deo geopolitičkog spora između Pekinga i Washingtona, a američke sankcije "ugušile su" njegovo poslovanje izvan Kine, ali dominirao je na domaćem tržištu, tvrdi Canalys.

Washington tvrdi da firma predstavlja značajnu pretnju sajber sigurnosti i zabranila ih je na američkom tržištu, vodeći kampanju za njenu izolaciju i u svetu.

Isključivanje Huaweija iz britanske 5G mreže je 'razočaravajuće i pogrešno'

Huawei je takođe najveći svetski proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže.

Više od 70 posto Huaweijevih pametnih telefona sada se prodaje unutar Kine, gde Samsung ima vrlo mali tržišni udeo, navode iz Canalysa.

'Huavej je u Srbiju došao da ostane dugo'

Međutim, potražnja u inostranstvu pala je za skoro trećinu u drugom tromesečju, a analitičar Canalysa Mo Jia upozorio je da snaga kompanije samo u Kini "neće biti dovoljna da održi Huawei na vrhu kada se globalna ekonomija počne oporavljati".