13:45

12.09.2020

13:45

12.09.2020

Tanjug

Peking se protivi tome da vlasnik kompanije TikTok , kineska firma "Bajt dens", prinudno proda deo poslovanja te firme u Americi i više bi voleo da se aplikacija jednostavno ugasi u SAD, prenosi Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s situacijom.

Američki predsednik Donald Tramp prethodno je rekao da 15. septembar ostaje rok u kojem kineska aplikacija za razmenu kratkih video sadržaja TikTok mora da proda svoje poslovanje u SAD nekoj američkoj firmi ili će biti zabranjena.

Međutim, kineski zvaničnici smatraju da bi prinudna prodaja dovela do toga da "Bajt dens" i Kina deluju slabo pred pritiskom Vašingtona, navode izbori, koji su tražili da ostanu anonimni.

Iz "Bajt densa" kažu za Rojters da im kineska vlada nikada nije predložila da ugase TikTok u SAD ili na nekom drugom tržištu.

Tramp je prethodno, komentarišući medijske izveštaje da Bajt Dens želi da izbegne prodaju, rekao da neće biti produžen rok za prodaju TikToka .

To znači da BajtDens ima manje od nedelju dana da postigne dogovor o prodaji, ili će njegova aplikacija biti potpuno zabranjena u SAD-u ako to ne učini do 15. septembra.

Prema izvršnoj naredbi od 6. avgusta, Bela kuća je dala Bajt Densu rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD, uz obrazloženje da ta popularna aplikacija predstavlja pretnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbednost.

Mada je jednom naknadnom naredbom precizirano da transakcija mora da bude završena do 12. novembra, kineka tehnološka kompanija, bez obzira na to, verovatno neće završiti posao u zadatom roku, ocenjuje Raša tudej.

Naime, pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, iskomplikovali su se, prema pisanju "Blumberga", zbog donošenja nove regulative u Kini prema kojoj Bajt Dens sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

Bajt Dens je u međuvremenu podneo tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve "verodostojne dokaze" u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbednost.

TikTok je aplikacije za razmenu kratkih video sadržaja.