19:20

04.12.2020

19:20

04.12.2020

Tanjug

Cena fjučersa nafte Brent porasla je danas do nivoa neznatno ispod 50 dolara po barelu, pošto su veliki proizvođači „crnog zlata“ postigli kompromis o malom povećanju proizvodnju od januara, ali uz nastavak primene većine postojećih ograničenja isporuka kako bi podržali tražnju pogođenu korona krizom.

Severnomorska sirova nafta Brent je ojačala za 53 centa na 49,24 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju, a u jednom trenutku je čak dotakla čak nivo od 49,92 dolara, najviši od početka marta. Ameročka WTI nafta je porasla za 47 centi na 46,11 dolara po barelu. Oba tipa nafte su na putu da zabeleže petu uzastopnu nedelju rasta cena, prenosi Rojters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija postigle su sinoć dogovor da ublaže smanjenje proizvodnje od januara za 500.000 barela dnevno, uz još uvek nedefinisano povećanje pumpanja na mesečnom nivou. Kompromis u pogledu šire politike proizvodnje do kraja 2021. godine za sada nije postignut.

Na tržištima se očekivalo da će OPEK+ nastaviti sa postojećim ograničenjima proizvodnje najmanje do marta, nakon što je odustao od planova o povećanju pumpanja za dva miliona barela na dan.

Dogovoreno ublažavanje ograničenja pumpanja znači da su članice OPEK i Rusija spremne da smanje proizvodnju za 7,2 miliona barela na dan, ili sedam odsto svetske potražnje od januara, u odnosu na sadašnji nivo smanjenja od 7,7 miliona barela dnevno.

Ovaj kompromis će obezbediti pad zaliha sirove nafte tokom prvog kvartala, kaže analitičar SEB-a Bjarne Šieldrop, i ocenjuje da će se tražnja za naftom verovatno snažno oporaviti 2021. godine uporedo sa uvođenjem vakcina protiv korone.