21:48

21.01.2021

21:48

21.01.2021

Aleksandra Nićić, RTK2

Početkom 2021. godine došlo je do povećanja cena osnovnih životnih namirnica, što će uticati i na onako već nizak životni standard građana Kosova, smatraju ekonomisti.

Svi dobro znamo da je januar jedan od najdužih meseci, kada se  zbog  potrošačke groznice pred Novu Godinu i Božić novčanici  lako  prazne.

„Postoje   indicije o poskuplenju  namirnica, jer je  došlo do povećenjea cene  naftnih derivata, što za sobom povlači  i povećanje cene transporta . Prodavci moraju imati u obzir da ne povećavaju bez potrebe cene namirnica , jer to otežava potrošačku korpu građana Kosova“, poručio je ekonomista Suad Beriša.

Građani Prištine i Gračanice smatraju da je hrana skuplja u odnosu na prošlu godinu.

 „Na Kosovu žive tri kategorije ljudi , previše bogati, srednje i veoma veoma slabi“, kaže Ćamilj Dili iz Prištine.

„Sve je poskupelo, elementarne stvari su poskupele, jedino je pojeftinio bezobrazluk, ostalo je sve skupo.Telefonska veza je poskupela, ali biće bolje“, rekao je Miljazim Krasnići iz Prištine.

 „Cigare su poskupele, prehrambeni proizvodi“, kaže Zlatka Živković iz Donje Gušterice.  

 „Poskupelo je ulje, suhomesnato, voće, povrće, sve. Naš život je ovde najteži primaš platu ili penziju  u dinarima, a moraš da plaćaš u evrima“, poručuje meštanka Gračanice.

Predsednik NVO „Potrošač“Seljatin Kačaniku kaže  da se pademija Korona virusa odrazila i na cene proizvoda i kupovnu moć građana.

„Ono što nama sada  treba sve se uvozi, a pitanje uvoza i proizvodnje  je sve teže zbog Kovida, ne želim da opravdavam trgovce, ali mislim da smo mi jedna porodica kao potrošači privreda i tržište i prosveta“, rekao je Seljatin Kačaniku.

Prosečna stopa inflacije u 2020. godini iznosila je  0.2% , navodi se u izveštaju  Agencije za Statistiku.  

„U 2020. zabeleženo je poskupljenje  određenjih podgrupa,  kao što su  hleb i zitarice 2.3%, meso 1,8%, mleko, sir jaja 1,8%, ulje i mast 2,4%, voće 5%, šećer i sklatkiši 3,4%, kafa,čaj 5.4%, mineralnma voda 1.7%, cigarete 1,3%, „kaže Raif Gaši.

Tokom 2020.godine  pojeftinili su povrće, nafta i benzin, navedeno je u godišnjem izveštaju Agencije za Statistiku.