17:36

16.02.2021

17:36

16.02.2021

Beta

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju za kupovinu dva aviona "Embraer 195" za potrebe kompanije "To Montenegro" u vrednosti od 21 milion dolara, saopštio je na Tviteru ministar finansija Milojko Spajić.

Kompanija „To Montenegro“ je formirana nakon što je prestala sa radom nacionalna aviokompanija „Montenegro erlajns“ (Montenegro Airlines).

„Montenegro erlajns“ je prestao da leti 26. decembra nakon što je iz Vlade saopšteno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro ne mogu da uplate kompaniji.

Predstavnici Vlade su saopštili da će nova kompanija preuzeti deo zaposlenih koji od septembra nisu primili zarade.

Takođe, „Montenegro erlajns“ je građanima na ime nerealizovanih karata ostao dužan oko 300.000 evra.

Vlada Crne Gore imenovala je 4. februara Predraga Todorovića za izvršnog direktora nove nacionalne avio-kompanije „To Montenegro“, a formiran je i Upravni odbor novog preduzeća od pet članova.

Spajić na Tviter nalogu tvrdi da su kupovinom aviona ostvarili uštedu od više od 43 miliona američkih dolara, ali i napravili veliki korak ka uspostavljanju letova nacionalnog avio prevoznika.

„Veliki korak ka ponovnom uspostavljanju letova danas. Katastrofalni, stari ugovor o rentiranju aviona izmedju Montenegro erlajnsa i GECAS-a koji je predvidjao penale i troškove od 43 miliona dolara zamenjen je kupoprodajnim kojim će država postati trajni vlasnik dva aviona za 21 miliona dolara“, napisao je Spajić na Tviteru.